Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣTΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣTΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
SOCIETY FOR THE PROTECTION OF THE ENVIRONMENT OF CORFU ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΒΡΕΞΕ !!!

Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων και υγροτοπικών οικοσυστημάτων και για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολύ καιρό μπορούμε να πούμε ότι τουλάχιστον σε έναν τομέα τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα από την περασμένη χρονιά.

Πράγματι εφέτος, με τις μέχρι και σήμερα κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν (αρκετές βροχές) φαίνεται να ξεπερνιέται ο εφιάλτης της περσινής ανομβρίας και ξηρασίας.

Μεγάλο μέρος των κερκυραϊκών υγροτόπων έχουν ανακτήσει ένα σημαντικό μέρος του νερού τους που είχε εξατμιστεί και επιτέλους ξαναθυμίζουν υγροτοπικά οικοσυστήματα (λίμνες, λιμνοθάλασσες και ποτάμια) που μπορούν να προσελκύσουν και φιλοξενήσουν την μεταναστευτική ορνιθοπανίδα αλλά και άλλα ζώα χαρακτηριστικά αυτών των οικοσυστημάτων.
Εκτός της κλιματικής βελτίωσης, η κατάσταση των κερκυραϊκών υγροτόπων παραμένει στάσιμη (όπως άλλωστε στα περισσότερα κερκυραϊκά δρώμενα και γεγονότα) ενώ για κάποιους υγροτόπους η προοπτική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Οι υγρότοποι των περιοχών NATURA (Αντινιώτη, Κορισσίων και Αλυκές Λευκίμμης) συνεχίζουν να παραμένουν στα αζήτητα, χωρίς νομοθετικό πλαίσιο προστασίας και φυσικά χωρίς διαχειριστική αρχή. Ιδιαίτερα για την λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, οι ειδήσεις είναι πολύ χειρότερες. Προωθείται η δημιουργία μεγάλης τουριστικής μονάδας η οποία, στο σύνολό της, θα δημιουργηθεί μέσα στην περιοχή NATURA.

Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο βρίσκεται στη φάση αδειοδότησης από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Τα ίδια μοίρα φαίνεται να επιφυλάσσουν και για την λιμνοθάλασσα Άκολη καθώς μαθαίνουμε ότι αναζωογονείται το ενδιαφέρον κάποιων επενδυτών για «ξεπούλημα» και «εκμετάλλευση» του Ερημίτη Σινιών.
Φυσικά για τους υγροτόπους που δεν προστατεύονται από τo δίκτυο NATURA, οι καταστάσεις είναι, ως συνήθως, ανεξέλεγκτες Τα περισσότερα ποτάμια αποτελούν δέκτες απόβλήτων ελαιοτριβείων καθώς και βοθρολυμάτων.

Οι κερκυραϊκές λίμνες και λιμνοθάλασσες (Σκοτεινή, Κουνούπενα, Γαϊδαράνα, Χαλκιοπούλου, κ.α) υποβαθμίζονται και καταπατούνται χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση από κανέναν.

Οι υγρότοποι είναι οικοσυστήματα ιδιαίτερα ευαίσθητα και ευπαθή. Η σωστή λειτουργία τους αναβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον και δημιουργεί ασπίδα προστασίας για τους ζώντες οργανισμούς (συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου) ολόκληρου του νησιού.
· Ας αντιδράσουμε, όσο υπάρχει ακόμη χρόνος, στα αδηφάγα εργολαβικά και επενδυτικά συμφέροντα που έχουν βαλθεί να μετατρέψουν τις τελευταίες φυσικές οάσεις του νησιού μας σε τσιμέντο και «πολιτισμό».
· Ας παλέψουμε για την νομοθετική προστασία των περιοχών NATURA.
· Ας αποδείξουμε ότι διαθέτουμε την απαραίτητη παιδεία προκειμένου να συμβιώσουμε σε αυτόν τον όμορφο τόπο με τα τόσα πολύμορφα υγροτοπικά οικοσυστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share