Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Δελτίο παραγγελίας στην Helexpro

Το δελτίο παραγγελίας θα μπορούσε να μείνει και ασχολίαστο.
Η εικόνα του αύριο (motto της εταιρείας) είναι ήδη εδώ.
Θερμά συγχαρητήρια στην Helexpro για το ευρηματικό της concept και για τον ιδιαίτερα προωθημένο τρόπο με τον οποίο εισάγει τις νέες γυναίκες στην αγορά εργασίας.
Σαν εμπορεύματα Α και Β διαλογής, κοστολογούμενα αναλόγως. Εμπορεύματα που προμηθεύεται (νοικιάζει) από άλλη εταιρεία promotions και στη συνέχεια τα διαθέτει στους εκθέτες, με το αζημίωτο βέβαια. Μάλιστα η συγκεκριμένη παροχή των promogirls (υπάρχουν μαρτυρίες εκθετών) μοιραζόταν σαν διαφημιστικό υλικό κατά τη διάρκεια της έκθεσης Infacoma (21-24 Φεβρουαρίου 2008 στη Θεσσαλονίκη).
Η Helexpro προέκυψε από την Helexpo, που όπως η ίδια στην ιστοσελίδα της δηλώνει «Είναι ο εθνικός εκθεσιακός φορέας της Ελλάδας.
Είναι ο μεγαλύτερος οργανωτής εκθέσεων, συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και έχει ως έδρα τη Θεσσαλονίκη».
Εξαιρετικά λοιπόν. Ενας κρατικός φορέας, διεθνούς βεληνεκούς και με μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων μεταξύ των οποίων και πολιτιστικές (τρομάρα του) δεν ντρέπεται να εκδίδει φυλλάδια σαν το παραπάνω, να τα διανέμει στους εκθέτες και να τους παροτρύνει να προμηθευτούν “promogirls” «Απλά εμφανίσιμα» για τους πιο παρακατιανούς, «ιδιαίτερα εμφανίσιμα» και πιο ακριβά για όσους διαθέτουν υψηλό status. Τόσο κυνικά. Το γεγονός ότι αυτά τα promogirls δεν παύουν να είναι νέες εργαζόμενες γυναίκες, που δουλεύουν δίπλα δίπλα, στην ίδια δουλειά, τις ίδιες ώρες, έχουν τις ίδιες ανάγκες και υφίστανται την ίδια κούραση ψυχική και σωματική, αλλά αμείβονται διαφορετικά με κριτήρια καλλιστείων δεν απασχόλησε κανέναν. Κακώς, γιατί όφειλαν τα υψηλόβαθμα και διορισμένα από την πολιτεία στελέχη να ξέρουν ότι η «ίση αμοιβή για ίση εργασία» αποτελεί βασική αρχή του εργατικού δικαίου.
Ντροπή στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της HELEXPO και στα στελέχη της θυγατρικής HELEXPRO (ντροπή και σε αυτούς που τα διόρισαν), γιατί η αισθητική, η κουλτούρα και εν τέλει η ηθική της εταιρείας τους κάθε άλλο παρά θετικά πρότυπα κομίζει στη χώρα μας και στην εποχή μας.
Πληροφορηθήκαμε από δημοσιογράφο ότι μόλις άρχισαν οι πρώτες ενοχλήσεις προς την εταιρεία, το έντυπο τεχνικών υπηρεσιών στο οποίο περιέχονταν και το συγκεκριμένο δελτίο παραγγελίας, αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της εταιρείας http://www.helexpo.gr/, όπου ήταν αναρτημένο. Επίσης όταν ρωτήθηκαν τα στελέχη της εταιρείας σχετικά με το ζήτημα, ψευδώς απάντησαν ότι το δελτίο είναι περσινό και δεν κυκλοφορεί φέτος. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Εμείς, οι γυναίκες που υπογράφουμε το κείμενο αυτό ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε για ένα άλλο αύριο, λιγότερο απεχθές από τον εργασιακό, κοινωνικό και πολιτιστικό εφιάλτη, που μας προτείνει η Helexpro. Επιφυλασσόμαστε για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός μας, στο βαθμό που και το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας δεν επιτρέπει τέτοιου είδους ρατσιστικές διακρίσεις απέναντι στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Επιπλέον προέκειται περί μιας κατάφωρης παραβίασης της βασικής αρχής του εργατικού δικαίου «ίση αμοιβή για ίση εργασία»
Καλούμε τους βουλευτές και βουλευτίνες, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις δημοτικές παρατάξεις της Θεσσαλονίκης και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας να πάρουν θέση. Ζητούμε τη συμπαράσταση των γυναικείων οργανώσεων και όλων των πολιτών.
Ομάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης
Τμήμα Γυναικών ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας
Παγκόσμια Πορεία Γυναικών
Προπτυχιακά προγράμματα σπουδών για θέματα φύλου και ισότητας ΤΕΙ Πάτρας Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share