Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Ειρήνη Γλύξμπουργκ-Η «τρελή» ήταν πολύ συμπαθής.


Εκπληξη... Η «τρελή» ήταν πολύ συμπαθής.
Κι ίσως για πρώτη φορά ένα μέλος της οικογένειάς της κέρδισε έδαφος στις καρδιές της άλλης πλευράς. Των αντιπάλων...Η συνέντευξή της στον Σταύρο Θεοδωράκη στους «Πρωταγωνιστές» μπορεί να είχε σπόνσορα τον κ. Λαμπράκη, αλλά ήταν εξαιρετική. Η Ειρήνη, με μία αφοπλιστική ειλικρίνεια, έδωσε απαντήσεις για όλα.
Μίλησε για τις αγωνίες της, την πείνα που μαστίζει μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού του πλανήτη, τα ταξίδια της σε διάφορα μέρη του κόσμου όπου υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν. Περιέγραψε με ζωηρά χρώματα το πώς ναύλωσε αεροπλάνα και πήγε αγελάδες στην Ινδία, όχι μόνο για να τις σώσει από τη σφαγή που τις περίμενε στην Ευρώπη, αλλά και γιατί στον τόπο αυτό εκτός από το ότι θεωρούνται ιερές, είναι ταυτόχρονα χρήσιμες και για τις αγροτικές εργασίες...
Η Ειρήνη υπερασπίστηκε την οικογένειά της (και καλά έκανε), όχι όμως το θεσμό. Αναφέρθηκε σε άγνωστα περιστατικά από τη ζωή της βασιλικής οικογένειας, όπως στην περίπτωση του χοντρού βασιλιά της Αιγύπτου Φαρούκ, που την «έπεφτε» στη Φρειδερίκη, αλλά και στον αδερφό της, που πιτσιρικάς στο Τατόι πέταγε καρφίτσες στις καράφλες των προσκεκλημένων του πατέρα της Παύλου.
Για τον Καραμανλή και στην σχεδόν ευθεία ερώτηση του Θεοδωράκη «αν τάχε με τη Φρειδερίκη», απάντησε πως το ακούει για πρώτη φορά. Και έμοιαζε ειλικρινής, γιατί έδειξε μια μικρή ταραχή τη στιγμή που έλεγε πως «ο Καραμανλής πήγαινε πολύ συχνά στο Τατόι, αλλά δεν πιστεύει ότι μπορεί να είχε σχέση με τη Φρειδερίκη, γιατί αυτή αγαπούσε πολύ τον άντρα της».
Τον Καραμανλή τον περιέγραψε βλοσυρό και λιγομίλητο, ενώ τον Γ. Παπανδρέου, «ευγενή και χαριτωμένο».
Η Ειρήνη βρήκε σκοπό στη ζωή της να βοηθάει, πραγματικά, (έστω και μερικές φορές με δονκιχοτικό τρόπο) αυτούς που υποφέρουν στον κόσμο.
Μέχρι τώρα, ακούγοντας «πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδος», γελούσα ειρωνικά. Από χθες που παρακολούθησα τη συνέντευξή της στους «Πρωταγωνιστές» του Θεοδωράκη, σκέφτομαι να σταματήσω να το κάνω αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share