Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Παρουσίαση του λευκώματος και του video «ΘΕΛΩ».


Η Διαχειριστική Αρχή του Ε.Π. «Υγεία – Πρόνοια» 2000-2006, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, η Μαριλένα Κοσκινά και ο Νίκος Κόκκαλης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του λευκώματος και του video «ΘΕΛΩ».
Προλογίζουν: Σωτήριος Α. Κουπίδης Διοικητής ΨΝΚΈφη Μπούκα Ψυχίατρος Πρόεδρος ΤΕΨΥ Κέρκυρας-Λευκάδας
Παρουσιάζουν: Μαριλένα Κοσκινά Αρχιτέκτων
Νίκος Κόκκαλης Εικαστικός Καλλιτέχνης
Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας από τον Οκτώβριο του 2006 έχει πάψει τη λειτουργία του ως Άσυλο και έχει δώσει τη θέση του σε ένα σύγχρονο κοινοτικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.Η ψυχική υγεία στην Κέρκυρα αλλάζει.
Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας παρέχονται πλέον πιο κοντά στον πολίτη, απαλλαγμένες από το στίγμα και την προκατάληψη. Στα πλαίσια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε θέματα ψυχικής υγείας το ΨΝΚ συνεργάστηκε με την Μαριλένα Κοσκινά και το Νίκος Κόκκαλης στην πραγματοποίηση της δράσης «ΘΕΛΩ».Η δράση «ΘΕΛΩ» και τα γυρίσματα του έργου video, πραγματοποιήθηκε στο κτίριο «Ιπποκράτης» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, τον Απρίλιο του 2007 έχοντας σαν βασικό στόχο την κινητοποίηση των πολιτών μέσω της Τέχνης. Η Δράση καθώς και το video, ΘΕΛΗΣΕ να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες πάνω στην επανένταξη στην κοινωνία, των ανθρώπων με ψυχικά νοσήματα.Τα ερωτήματα που έθεσε η δράση είναι: Πως διαμορφώνονται και ιεραρχούνται οι επιθυμίες μας μέσα στους φρενήρεις ρυθμούς της ζωής μας. Πόσο αναγκαίο μπορεί να είναι το «ΘΕΛΩ» σε κάποιες, υπό «εγκλεισμό», κοινωνικές ομάδες και πως ο εγκλεισμός και η απώλεια της ελευθερίας διαμορφώνουν αυτά τα «ΘΕΛΩ».Στη Δράση «ΘΕΛΩ» - η οποία συνολικά διήρκεσε 6 μήνες για να ολοκληρωθούν όλα τα στάδια της - συμμετείχαν 100 περίπου άνθρωποι οι οποίοι φωτογραφήθηκαν ή και ηχογραφήθηκαν. Η εγκατάσταση και τα γυρίσματα, πραγματοποιήθηκαν μέσα στο κτίριο Ιπποκράτης, το οποίο φιλοξενούσε μέχρι το φθινόπωρο του 2006 το γυναικείο τμήμα των ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.Το video της δράσης παρουσιάστηκε στην 1η biennale της Θεσσαλονίκης, στη 4η biennale της Τασκένδης, καθώς και στο 9ο φεστιβάλ Ανεξάρτητων Δημιουργών στην Πάτρα.
Η έκδοση του λευκώματος πραγματοποιήθηκε από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υγεία- Πρόνοια 2000-2008.*
Ο Νίκος Κόκκαλης είναι εικαστικός καλλιτέχνης με σπουδές στην Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
▪ Η Μαριλένα Κοσκινά είναι αρχιτέκτων με σπουδές στην αρχιτεκτονική σχολή Paris Villemin στο Παρίσι και μεταπτυχιακά στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ασχολείται με εικαστικές δράσεις και είναι μέλος της πολιτιστικής εταιρείας ΖΕΟΝ.
Οι δύο τους ως Ομάδα ΟΚΚΟ πραγματοποίησαν τον Ιούνιο 2006 στην πόλη και την πινακοθήκη της Κέρκυρας την δράση «+ΓΝΩΜΗ». Στόχος τους ο κοινωνικός προβληματισμός και η συμμετοχή των πολιτών μέσω της τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share