Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Σε λίγο θα ψάχνουμε κι εμείς στα σκουπίδια


Στο Παρίσι δημοσιογράφος κατέγραψε με κρυφή κάμερα καλοντυμένους χαμηλόμισθους πολίτες και όχι άστεγους να ψάχνουν στα σκουπίδια για λίγα τρόφιμα. Αρκετοί παριζιάνοι πολίτες μετά το κλάσιμο των σούπερ μάρκετ, αναζητούν στα σκουπίδια όλων των ειδών τα τρόφιμα. Ακόμη και γιαούρτια. Φαίνονται μάλιστα και ικανοποιημένοι από αυτή την λύση που σε άλλες εποχές, δεν θα περνούσε καν από το μυαλό τους. Τροφές, απορρυπαντικά ακόμη και εμφιαλωμένα νερά μπαίνουν στις τσάντες των «ανώνυμων» πολιτών.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πολίτες το έχουν πάρει απόφαση πως θα μετακινούνται ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή με τα πόδια. Η ιλιγγιώδη αύξηση στην τιμή της βενζίνης τους έχει κάνει να σκέπτονται ακόμη και το εάν θα κάνουν καλοκαιρινές διακοπές. Οι αποστάσεις είναι τεράστιες και η βενζίνη απρόσιτη. Μάλιστα πολλά ξενοδοχεία σε ηλιόλουστα θέρετρα δεν έχουν γεμίσει ούτε τις πισίνες τους αφού δεν αναμένεται να τα επισκεφθεί κανείς. Όσο για τα πάρκινγκ των αυτοκίνητων από το Σαν Φρανσίσκο μέχρι κα την Νέα Υόρκη είναι γεμάτα από σταθμευμένα αυτοκίνητα. Έπ’ αόριστον…
.
.
Θυμάστε που σας έλεγα ότι μου έκανε εντύπωση που μικρονοικοκυραίοι πλήρωναν το Πάσχα τη βενζίνη τους με πιστωτική κάρτα; Προσέξτε τώρα το εξής: Στο πρώτο τρίμηνο του 2007 η αύξηση του ΑΕΠ «έτρεχε» με 4,4%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2008 ήταν 3,6%, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Γιατί έπεσαν οι ρυθμοί; Κυρίως επειδή έπεσε ο ρυθμός στην κατανάλωση. Από 4,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2007, μόλις στο 2,5% στο πρώτο τρίμηνο φέτος. Αυτά ενώ ο υπέρμετρος δανεισμός των νοικοκυριών συνεχίζεται με επικίνδυνους ρυθμούς. Όταν όμως παίρνουν δάνεια, αλλά δεν ξοδεύουν, σημαίνει ότι δανείζονται απλώς για να βγάλουν την καθημερινότητα, τα απαραίτητα προς το ζην και τίποτε άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share