Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Η κάθοδος των Βορειοευρωπαίων συνταξιούχων


Ποια «μακεδονική»;
Σε λίγα χρόνια στην Ελλάδα θα υπάρχει και … ελληνική μειονότητα.
Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ στα ΝΕΑ πρώτο ελληνικό νησί στις προτιμήσεις των ξένων αγοραστών είναι η Κρήτη και ακολουθούν η Ρόδος, η Κέρκυρα, οι Κυκλάδες και τα Επτάνησα. Στην Κρήτη κατά παράδοση υπερτερούν οι Γερμανοί αγοραστές, παρ΄ ότι τα τελευταία χρόνια τούς ανταγωνίζονται οι Σκανδιναβοί και τώρα οι Ρώσοι. Γύρω από το Ρέθυμνο τείνει να δημιουργηθεί παροικία Νορβηγών συνταξιούχων, ένα στα 10 σπίτια στη Λέσβο πωλείται σε ξένους και σχεδόν 20.000 Βρετανοί ζουν στην Κέρκυρα.
Στην Πελοπόννησο μάλιστα, υπάρχουν περιοχές όπου οι ξένοι είναι περισσότεροι από τους Έλληνες. Στη Μεσσηνιακή Μάνη αλλά και σε χωριά της Λακωνίας ζουν πλέον μόνιμα Γερμανοί και Σκανδιναβοί, ενώ χιλιάδες σπίτια έχουν αγοραστεί από Βορειοευρωπαίους και στην Κορινθία, την Αργολίδα και την Ηλεία. Σε γενικές γραμμές πάντως η Ελλάδα παρομοιάζεται από τους Βορειοευρωπαίους με τη Φλόριντα και τώρα με την Αριζόνα των Αμερικανών συνταξιούχων.
Από το 2004 πάντως και μετά φαίνεται ότι ανταγωνιζόμαστε την Ισπανία ως τόπος κατοικίας των πιο εύπορων συνταξιούχων της Ευρώπης. Ανταγωνιστικές χώρες για την Ελλάδα σε αυτό τον τομέα είναι η Κροατία και η Βουλγαρία. Έχουμε όμως καλύτερες καιρικές συνθήκες, πολύ περισσότερα χιλιόμετρα παραλίας και θα είμαστε πιο ανταγωνιστικοί «φθάνει να λυθεί το ζήτημα του Κτηματολογίου, να ρυθμίσει το ΥΠΕΧΩΔΕ τα χωροταξικά προβλήματα αρκετών περιοχών και να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές».
Να λοιπόν γιατί γίνεται ο καυγάς για τα χωροταξικά.
Πρέπει να πουλήσουμε και τα υπόλοιπα.
Και καλά αυτό, θα τα βρούμε με αγώνες κλπ κλπ.
Με την ηλικιακή σύνθεση των εποίκων τι θα γίνει;
Τίποτα νεαρές Σκανδιναυές δεν ενδιαφέρονται να μας εποικίσουν;
Θα μου πείτε βέβαια τι να τις κάνουμε.
Εμείς έχουμε Ρωσίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share