Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

ΤΣΙΓΑΡΟ Η ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΛΕΞΤΕ





Οι 4.000 χημικές ουσίες του καπνού του τσιγάρου δεν είναι αθώα χάδια στις κυψελίδες των πνευμόνων μας. Καπνίζουμε σήμερα; Την πληρώνουμε αύριο!
Οι κυριότερες επιπτώσεις που εντοπίζονται στο καρδιαγγειακό, στο αναπνευστικό και στο κεντρικό νευρικό σύστημα είναι: χρόνια βρογχίτιδα, βρογχικό άσθμα, καρκίνος των πνευμόνων, της γλώσσας, του οισοφάγου, του λάρυγγα. Ακόμη, μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος της ουροδόχου κύστης, παγκρέατος, του ήπατος, των νεφρών και άλλων οργάνων. Τέλος, το κάπνισμα αποτελεί και σημαντική αιτία σεξουαλικής ανικανότητας. 30 τσιγάρα την ημέρα δίνουν στην περιοχή των πνευμόνων τόση ραδιενέργεια από Ρο 210, και άλλα ραδιενεργά σωματίδια που υπάρχουν στον καπνό, όση μια ακτινογραφία θώρακα.
Ποιοι καπνιστές 30 τσιγάρων την ημέρα σκέφτηκαν ότι δέχονται ακτινοβολία ισοδύναμη με 365 ακτινογραφίες θώρακος το χρόνο;
Είναι θλιβερό το γεγονός ότι έως το 2025 θα έχουν πεθάνει 100.000.000 άνθρωποι με αιτία το κάπνισμα, και ένα μεγάλο μέρος αυτών, θα είναι νέοι άνθρωποι. Υπολογίζεται ότι οι καπνιστές σε όλο το κόσμο είναι 1.100.000.000. άνθρωποι και από αυτούς πεθαίνουν 3.500.000 το χρόνο (10.000 την ημέρα) εξαιτίας του καπνίσματος.
Στην Ελλάδα 3 στα 10 ελληνόπουλα δοκίμασαν το τσιγάρο για πρώτη φορά σε ηλικία 13 ετών. Τρία στα τέσσερα Ελληνόπουλα καπνίζουν παθητικά, καθώς πρωτοποριακή έρευνα Ελλήνων επιστημόνων αποκάλυψε ότι μόνο το 25% των παιδιών στη χώρα μας μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον ελεύθερο από καπνό τσιγάρων. Τα παιδιά - παθητικοί καπνιστές έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα στο ανώτερο αναπνευστικό, ενώ επιβαρύνεται ιδιαίτερα η κατάστασή τους στην περίπτωση που παρουσιάζουν σοβαρότερα προβλήματα στο κατώτερο αναπνευστικό, όπως άσθμα και πνευμονία!
Μπροστά στην ανάγκη του μη καπνιστή για καθαρό αέρα, κάθε φίλος καπνιστής οφείλει να αντιληφθεί ότι πρέπει να ελέγχει τις αυτοκαταστροφικές του τάσεις. Είναι βέβαια δύσκολη η συνύπαρξη δυο ασυμβίβαστων καταστάσεων στον ίδιο χώρο εργασίας, στέγης, διασκέδασης, κ.λ.π. Εδώ λοιπόν χρειάζεται το καπνιστικό ήθος και κάποια πρόνοια για τον ανυπεράσπιστο μη καπνιστή που υφίσταται μια φθορά που δεν θέλει. Το θέμα της υγείας, είναι υπέρτατο καθήκον της πολιτείας. Πότε τέλος πάντων, η πολιτεία θα αναλάβει τη μερίδα της ευθύνης της για τους περίπου 15.000 θανάτους το χρόνο στην Ελλάδα εξαιτίας της μάστιγας που λέγεται κάπνισμα; Τα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος από την πολιτεία ʽʽλένεʼʼ ότι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται το 2010. Γιατί τότε και όχι τώρα;
Ο αντικαπνιστές διεκδικούν χαμένα δικαιώματα, στρέφονται ενάντια σε κατεστημένα συμφέροντα, κριτικάρουν επικρατούσες ιδεολογίες σχετικές με το κάπνισμα και μιλούν για το γενικότερο συμφέρον με προεκτάσεις στη νοοτροπία και στις συνήθειες των Ελλήνων.
Και στο δίλημμα Κάπνισμα χωρίς ποιότητα ζωής ή ζωή χωρίς κάπνισμα, όλοι τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ της δεύτερης επιλογής και για το λόγο αυτό απαιτούν την προστασία της πολιτείας. "Τελειώνει εδώ και σήμερα η εποχή της αυθαιρεσίας και οι συνέπειες θα είναι πολύ αυστηρές", δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, από το βήμα της ειδικής ημερίδας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, που διεξήχθη στο Ζάππειο, υπό την διοργάνωση του υπουργείου του. Να σας πιστέψουμε κύριε Υπουργέ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share