Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Η νόσος των φτωχών


Πάνω από τριακόσιες χιλιάδες νέα περιστατικά καρκίνου του στόματος εμφανίζονται κάθε χρόνο παγκοσμίως. Η συγκεκριμένη νόσος αντιπροσωπεύει το 5 - 6% των κακοήθων νεοπλασιών του οργανισμού και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο, επειδή δε γίνεται έγκαιρη διάγνωση, λόγω του ότι οι περισσότεροι ασθενείς αγνοούν την ύπαρξη τέτοιας μορφής καρκίνου.
Τα παραπάνω τονίστηκαν στη διάρκεια του 28ου Πανελλήνιου Οδοντιατρικού Συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρθηκε, ένδειξη καρκίνου μπορεί να αποτελέσει μια μικρή πληγή στο στόμα, που δεν πονάει ή ένας όγκος στη στοματική κοιλότητα, ο οποίος έχει την τάση να μεγαλώνει.
Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος μπορεί να γίνει από τον οδοντίατρο και οδηγεί σε πιο εύκολη θεραπεία έως και την ίαση. Αντίθετα, σε καθυστερημένη διάγνωση, το ποσοστό επιβίωσης φτάνει μόλις το 50%. Ενοχοποιητικοί παράγοντες είναι χημικές ουσίες, τις οποίες προσλαμβάνει ο άνθρωπος είτε με τη διατροφή, είτε με το νερό, είτε με το κάπνισμα.
Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, οι έρευνες, που έγιναν τα τελευταία χρόνια, έδειξαν πως παρατηρείται αύξηση του καρκίνου του στόματος στις γυναίκες, επειδή υπάρχει αύξηση του αριθμού των καπνιστριών. Ενώ παλιότερα η αναλογία στον καρκίνο του στόματος ανδρών και γυναικών ήταν 6-7/1, σήμερα είναι 4,5/1.
Σύμφωνα, πάντως, με τις στατιστικές μελέτες, ο καρκίνος του στόματος έχει χαρακτηριστεί και ως η "νόσος των φτωχών", καθώς τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται σε άτομα που ανήκουν στις πιο φτωχές πληθυσμιακές ομάδες, τα μέλη των οποίων δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ούτε και τη σωστή ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share