Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Ποιες θα είναι οι συνέπειες της κρίσης για την Ελλάδα


Αυτό που βλέπετε την παρούσα χρονική στιγμή, με τη βουτιά στο ελληνικό χρηματιστήριο, δεν είναι τίποτε μπροστά σ’ αυτό που θα υποστεί η ελληνική οικονομία από το 2009. Αυτή την εκτίμηση κάνουν πλέον όλο και περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές οι οποίοι πιστεύουν η παγκόσμια οικονομική θα περάσει σύντομα και στην πραγματική οικονομία. Το σημερινό κραχ στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι μόνον η αρχή. Η κεφαλαιοποίηση βρίσκεται μόλις στα 70 δις ευρώ, δηλαδή ένα fund μπορεί να έλθει αυτή τη στιγμή και να αγοράσει όλο το χρηματιστήριο, όλες τις εταιρείες.
Τι πρόκειται να γίνει τους επόμενους μήνες;
Κατ’ αρχάς ο ρυθμός ανάπτυξης από 3,4% ενδεχομένως να πέσει στο μισό, ίσως και κάτω από 2%. Αυτό σημαίνει απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, αδυναμία αναπτυξιακής πολιτικής με νέα έργα, έλλειψη ρευστού, προβλήματα σε όλο το οικονομικό οικοδόμημα της χώρας.
Ο κόσμος θα ξοδεύει πολύ λιγότερα, είτε διότι δεν θα έχει χρήματα και δουλειά είτε διότι θα φοβάται να ξοδέψει και θα προτιμά την αποταμίευση. Αυτό σημαίνει «λουκέτα» σε χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις μικρομεσαίες κατά κύριο λόγο και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Οι δύο βασικοί πυλώνες της οικονομίας, ο τουρισμός και η οικοδομή θα πληγούν καίρια.

Μείωση της τουριστικής κίνησης θα σημάνει λιγότερο τουριστικό συνάλλαγμα, θα κλείσουν μικρά ξενοδοχεία και επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές.

Στην οικοδομή, η απουσία αγοραστών θα «παγώσει» την δραστηριότητα ενώ προβλέπεται να βγουν στην ανεργία πάνω από 50.000 εργαζόμενοι στον κλάδο.
Στις υπόλοιπες επιχειρήσεις και τις τράπεζες αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις με λουκέτα (Λαναράς, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες κ.λπ. έχουν κάνει την αρχή) και συγχωνεύσεις. Οι συγχωνεύσεις θα σημάνουν απολύσεις και ανακατατάξεις στους εργαζόμενους.
Όλα αυτά τα εφιαλτικά σενάρια είναι πλέον περισσότερο πιθανά από ποτέ. Σε συνδυασμό με την ακρίβεια σε όλα τα είδη (υψηλός πληθωρισμός) θα κάνει ασφυκτική την πίεση στα μικρά και μεσαία νοικοκυριά.
Από την άλλη, κάποια golden boys στις τράπεζες θα κάνουν πάρτι πάνω από τα 28 δις ευρώ που του έδωσε ο Αλογοσκούφης ο οποίος δεν μπορεί να βρει 100 εκατ. ευρώ για πετρέλαιο θέρμανσης.
Όπου φτωχός και η μοίρα του δηλαδή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share