Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Τιμές των ξενοδοχείων... το Πάσχα


Έναν μήνα πριν από την Κυριακή του Πάσχα οι κρατήσεις κινούνται σε χαμηλά επίπεδα...«Πρέπει να βοηθήσουμε για να βοηθηθούμε», λένε οι ξενοδόχοι σε όλη τη χώρα, οι οποίοι βλέπουν τις κρατήσεις για τις διακοπές του Πάσχα να κρατιούνται σε χαμηλά- σε σχέση με πέρυσι- επίπεδα. Οι επιχειρηματίες στον χώρο του τουρισμού έχουν πάρει μολύβι και χαρτί προκειμένου να βρουν τρόπο για να προσελκύσουν τους ταξιδιώτες: οι τιμές των ξενοδοχείων πάντως στις...περισσότερες περιπτώσεις ή κρατήθηκαν στα περσινά επίπεδα ή μειώθηκαν έως και κατά 30%. Πολλοί μάλιστα υποκύπτουν και στα... παζάρια.Ακριβώς έναν μήνα πριν από την Κυριακή του Πάσχα, οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν αποφασίσει εάν θα ψήσουν το αρνί σε κάποιο τουριστικό μέρος.
Την ίδια περίοδο πέρυσι, η πληρότητα στους «τοπ» πασχαλινούς προορισμούς άγγιζε ακόμη και το 90%. Οι ξενοδόχοι ευελπιστούν ότι το χαρακτηριστικό ελληνικό γνώρισμα «άνθρωποι της τελευταίας στιγμής» θα λειτουργήσει υπέρ τους, γεμίζοντας τα δωμάτια έστω και τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Στη μείωση τιμών έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι επιχειρηματίες, προκειμένου να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα. Έτσι, ένα δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο τριών αστέρων στα Καλάβρυτα που πέρυσι είχε 70 ευρώ με πρωινό, φέτος οι επισκέπτες μπορεί να το βρουν ακόμη και 50 ευρώ. Ενώ σε άλλες περιοχές οι μειώσεις τιμών στα καταλύματα είναι ακόμη πιο γενναίες. «Ο κόσμος μάς ζητά καλύτερες τιμές και είμαστε διατεθειμένοι εάν η κίνηση δεν αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες να τις κάνουμε», προσθέτει ο κ. Βασιλάκος.
Στα Χανιά οι ξενοδόχοι προσφέρουν εκπτώσεις από 10%-30% για την περίοδο του Πάσχα στους Έλληνες τουρίστες. Όπως λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Χανίων κ. Νίκος Κόρακας, «παρά τις εκπτώσεις δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα πακέτα που έχουν κλειστεί από Έλληνες είναι πολύ λίγα.
Δεν αρκεί να μειώσουμε μόνο εμείς τις τιμές. Το ίδιο θα έπρεπε να κάνουν οι ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρείες, τα εστιατόρια, πράγμα που δεν γίνεται».«Δυστυχώς, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι τα τηλεφωνήματα για τις κρατήσεις είναι ελάχιστα- δεν ξεπερνούν τα τρία καθημερινά - κι αυτά γίνονται για να κάνουν οι καταναλωτές έρευνα αγοράς. Και δεν ξέρω αν θα αλλάξει κάτι όσο περνάνε οι μέρες, αφού ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος από την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της.
Άλλωστε, στα μέρη μας λέμε “η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται”», λέει στα «ΝΕΑ»
ο κ. Γιώργος Τσενές, πρόεδρος των ξενοδόχων στην περιοχή των Καλαβρύτων. Συμπληρώνει ότι τα σημάδια της κρίσης έχουν ήδη φανεί, καθώς στα Καλάβρυτα- έναν από τους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς λόγω του χιονοδρομικού- οι επισκέπτες κλείνουν δωμάτια μόνο για μία διανυκτέρευση.
Στη Λίμνη Πλαστήρα η πληρότητα έναν μήνα πριν από το περσινό Πάσχα άγγιζε το 80%. «Φέτος είμαστε στο 30%. Όσο για τις ημέρες τις οποίες κλείνουν, δεν ξεπερνούν τις τέσσερις. Το μεγαλύτερο μέρος των κρατήσεων αφορά τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.
Η έναρξη των διακοπών τη Μεγάλη Πέμπτη που τα προηγούμενα χρόνια ήταν κανόνας, τώρα είναι σπάνια», δηλώνει ο κ. Γιάννης Βασιλάκος, πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων της περιοχής. Το ξενοδοχείο του κ. Κωνσταντίνου Πανά στη Ζάκυνθο θα παραμείνει κλειστό την περίοδο του Πάσχα λόγω ανακαίνισης. «Θα μπορούσα να επισπεύσω τις εργασίες και να το ανοίξω εκείνες τις μέρες. Προτίμησα όμως να μην το κάνω γιατί δεν ξέρω σε τι επίπεδα θα κινηθεί η τουριστική αγορά λόγω της κρίσης. Εάν βέβαια μου τύχαινε η ανακαίνιση πέρυσι ή πρόπερσι, σίγουρα θα άνοιγα το ξενοδοχείο». Σπάνε σταμνιά και τιμές.
Η οικονομικήκρίση όμως έχει «χτυπήσει» ακόμη και τους προορισμούς που κατακλύζονται κάθε χρόνο από επισκέπτες λόγω των πασχαλινών εθίμων.
Το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών στην Κέρκυρα φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό προς το παρόν για να προσελκύσει μαζικά τους Έλληνες επισκέπτες.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τουριστικών καταλυμάτων του νησιού, κ. Κώστας Μπρεντάνος, οι κρατήσεις είναι μειωμένες.
«Το 45% του τουρισμού μας εξαρτάται από τη βρετανική αγορά, η οποία ωστόσο δείχνει μουδιασμένη. Όσο για τους επισκέπτες από τις άλλες ελληνικές περιοχές, θέλουμε να πιστεύουμε ότι την τελευταία στιγμή θα αποφασίσουν να έρθουν στην Κέρκυρα».
Στο ιερό νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο, οι ξενοδόχοι δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα, αλλά επίσημες κρατήσεις δεν υπάρχουν. «Είναι ακόμη πολύ επιφυλακτικοί», σημειώνει η κ. Άννα Ρωμαίου, πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού. Προσθέτει μάλιστα ότι η πτώση στην τουριστική κίνηση είναι δεδομένη, «προσπαθούμε όμως να κρατήσουμε την πτώση όσο πιο χαμηλά γίνεται, κάτω του 30%».Οι εξαιρέσεις. Υπάρχουν ωστόσο και οι εξαιρέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Αράχοβας. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων της περιοχής, κ. Γιάννης Γεωργακός, οι έως τώρα κρατήσεις φτάνουν το 70%, καθώς «είναι σχετικά νωρίς το Πάσχα και θα έχουμε ακόμη χιόνι».Αλλά και στο Πήλιο οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων κάνουν λόγο για πληρότητα που θα φτάσει το 85%. «Τα μέχρι στιγμής δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, αφού αρχίζει να γεμίζει σιγά σιγά το ορεινό Πήλιο και όπως πάνε τα πράγματα θα ανοίξουν και αρκετές τουριστι κές μονάδες από τις παραθαλάσσιες περιοχές», λέει ο ξενοδόχος, κ. Κωνσταντίνος Λεβέντης. Όσο για τις τιμές ενός δίκλινου με πρωινό, ξεκινούν από 45 και φτάνουν και τα 120 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία της ξενοδοχειακής μονάδας. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να κρατήσουμε τον τζίρο στα περσινά επίπεδα. Κι αυτό το επιτυγχάνουμε με χαμηλές τιμές, με ενίσχυση για παράδειγμα του πρωινού, ακόμη και με προσφορά μιας δωρεάν εκδρομής».Τον Επιτάφιο της συνοικίας Καμίνι στην Ύδρα, που μπαίνει τη Μεγάλη Παρασκευή στη θάλασσα, θα δουν και φέτος όσοι επιλέξουν το κοντινό στην Αθήνα νησί. Μάλιστα, επειδή πρόκειται για ένα μικρό νησί, φαίνεται ότι δεν θα επηρεαστεί τόσο πολύ από την κρίση. «Στη δική μου μονάδα έχουν ήδη κρατηθεί και τα επτά δωμάτια και κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις υπόλοιπες», λέει η ξενοδόχος κ. Χίλντα Εκσιάν.
Από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share