Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡIΑΛΙΤΙ




Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Βρετανός σεφ Gordon Ramsay! Ο Έκτορας Μποτρίνι εισβάλει δυναμικά στις ανυποψίαστες κουζίνες των εστιατορίων και αναλαμβάνει ρόλο ρεστο-νόμου στο «Εφιάλτης στην κουζίνα» που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα στον Alpha. Εμείς παρακολουθήσαμε τα γυρίσματα, μιλήσαμε με τον αεικίνητο σεφ και επί τη ευκαιρία θυμηθήκαμε τις αντίστοιχες τηλεοπτικές συνταγές του εξωτερικού.



Βουτυρώνετε το ταψί με το ειδικό πινελάκι»... «Μαρινάρετε το κοτόπουλο»... CUT! O Μεγάλος Αδερφός έχει άλλη άποψη. Όταν το ριάλιτι μπήκε στις αγγλοσαξονικές κουζίνες, κάποιοι σεφ έγιναν τηλεοπτικοί αστέρες, κάποιοι δάκρυσαν χωρίς να κόβουν κρεμμύδια και κάποιοι έβγαλαν μαχαίρια, όχι για να ψιλοκόψουν τα λαχανικά, αλλά για να υπερασπιστούν μπροστά στην κάμερα τη γαστρονομική τους τιμή. Ο βραβευμένος με τρία αστέρια Michelin Gordon Ramsay πρόσθεσε στη συλλογή του και κάτι σε Emmy και μαζί με τον αγαπημένο «γυμνό» σεφ Jamie Oliver έγιναν οι πλέον δημοφιλείς εισβολείς σε ανυποψίαστες κουζίνες κι ένοχα μηχανάκια τηλεθέασης. Ο πρώτος έριξε αρκετά μπινελίκια σε ιδιοκτήτες βρετανικών και αμερικανικών εστιατορίων («Kitchen Nightmares») και φερέλπιδες σεφ («Hell's Kitchen») και ο δεύτερος τα 'βαλε με τις διατροφικές συνήθεις των 'Αγγλων και κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες να βάλει την κακοταϊσμένη μαθητιώσα νεολαία στον σωστό δρόμο («Jamie's School Dinners»). Η επιθετική γαστρονομική νοοτροπία έφτασε το ενδια­φέρον του κοινού σε σημείο βρασμού κι έγινε κάτι σαν... τσελεμεντές, από τις σελίδες του οποίου ξεπήδησαν κι άλλες εκπομπές. Στο «Top Chef» που βλέπουμε στον ΣΚΑΪ, o «πόλεμος εναντίον όλων» του Χομπς μεταφέρεται πάνω από τις κατσαρόλες, με τους μάγειρες να κονταροχτυπιούνται με μανιτάρια shiitake και τρούφες («Στέλλα, κρατάω πιρούνι» ένα πράγμα).

Στα γυρίσματα του «Εφιάλτης στην κουζίνα»
«ΕΑπό τα χαριτωμένα υποκοριστικά και τα απολαυστικά οδοιπορικά του Ηλία Μαμαλάκη και τα βυθισμένα στην μπεσαμέλ μονόπετρα της Βέφας Αλεξιάδου μέχρι τον Ευτύχη Μπλέτσα που έκανε το τάπερ τραγούδι και τις εξωφρενικές απορίες των πρωινατζούδων στα ένθετα μαγειρικής, η ελληνική τηλεόραση χόρταινε το μάτι. ήπια όμως. Μέχρι ν' αναλάβει την υπόθεση ο επιθεωρητής Μποτρίνι. Βρεθήκαμε στα γυρίσματα του «Εφιάλτης στην κουζίνα» (θα προβληθεί από τον ALPHA), σε εστιατόριο του Χαλανδρίου, λίγο προτού η παραγωγή μεταφερθεί σε Πάτρα, Κέρκυρα και Μύκονο. Στην ελληνική εκδοχή του «Kitchen Nightmares», ο πολυχρυσοσκουφάτος σεφ εισβάλλει στον μακάριο ύπνο ιδιοκτητών, μαγείρων και σερβιτόρων. Τους αλλάζει τα φώτα και ταυτόχρονα στρέφει τους προβολείς πάνω τους. Για τέσσερις μέρες -τόσο κρατά ο... εφιάλτης- κάμερες, μόνιτορ και μπουμ μπλέκονται στα πόδια του προσωπικού, με τον Έκτορα Μποτρίνι να σπέρνει γαστρονομικούς ανέμους και να θερίζει θύελλες διαμαρτυρίας. Και κλάματα, και κρίσεις πείσματος. Αλλά αυτή είναι η αποστολή του. Αρχικά τρώει στο εστιατόριο ως πελάτης κι επισημαίνει τα λάθη (φαγητό, σέρβις, εξοπλισμός, καθαριότητα, ακόμα και διακοσμητικές αστοχίες). Όταν, μάλιστα... αναγκάζεται να φτύσει το φαγητό, κάτι δεν πάει καθόλου καλά! Την επομένη επιστρέφει για να ελέγξει την κουζίνα εν ώρα λειτουργίας και να κάνει τις παρατηρήσεις του. Το εστιατόριο κλείνει την τρίτη ημέρα για να γίνουν οι αλλαγές που χρειάζονται και ξανανοίγει μία μέρα μετά για να υποδεχτεί -ανανεωμένο- το κοινό, που γίνεται ο τελικός κριτής μπροστά στο φακό. φιάλτης στην κουζίνα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share