Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Σχετικά με τον ντόρο περί καπνίσματος


Σχετικά με τον ντόρο περί καπνίσματος θα ήθελα να προσθέσω δυο τρια πραγματάκια από μια άλλη σκοπιά, αυτή του μη καπνιστή επιχειρηματία που πλήγεται από το συγκεκριμένο μέτρο, χωρις να υπολογίζεται η γνώμη του: Δεδομένο κι επιστημονικά αποδεδειγμένο, το κάπνισμα βλάπτει. Απαγορευσετε... την καλιέργει καπνού κ την πώληση τσιγάρων.
Γιατι το κρατάτε νόμιμο? Αφού λοιπόν αυτό δεν το κάνετε, και δίνετε το δικαίωμα επιλογής σε κάθε πολίτη να καπνίζει ή όχι, γιατί δεν δίνετε το δικαίωμα σε κάθε επιχειρηματία, να επιλέξει αν θα απευθύνεται σε καπνιστές ή μη?
Γιατί δίνετε αυτό το δικαίωμα μόνο στα μικρά μαγαζιά..(εκεί δηλαδή που με δυο τσιγάρα γίνετε τεκες..)? Πως αυθαίρετα λέτε πως το 30% θα είναι καπνιζόντων(και γιατί να μην είναι το 80% αφού κι εγώ λέω ότι 80% είναι οι καπνιστές..). Όταν αποφασίσατε ότι τα μη καταλυτικά αυτοκίνητα ρυπάινουν, δεν τα απαγορέψατε με τη μια να κυκλοφορούν, αλλά επιδοτήσατε την αλλαγή τους.Το ίδιο κ με τα κλιματιστικά.
Γιατί δεν εφαρμόζετε λοιπόν το μέτρο σε όσα νέα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ανοίξουν από εδω και στο εξής? Γιατί δεν επιδοτείτε το κόστος κατασκευής στα καταστήματα για το διαχωρισμό τους, αλλά με το έτσι θέλω, μας υποχρεώνετε να πληρώσουμε τις όποιες αλλαγές αποφασίσατε αφότου τα ανοίξαμε? Η επένδυση που κάναμε βασιζόταν σε κάποια δεδομένα ως προς τη λειτουργία τα οποία τα είχαμε και γραπτώς με την άδεια λειτουργίας που μας δώσατε. Κι η άδεια λειτουργίας δεν περιλαμβάνει τους όρους που τώρα μας επιβάλετε. Και τελικά αν εγω θέλω το μαγαζί μου να απευθύνεται σε καπνιστές, γιατί να μην πάρω το ρίσκο να χάσω από πελάτες τους μη καπνιστές... Αν θέλουν να μην έρθουν. Στην τελική αφήστε με να κάνω το μαγαζί μου να απευθύνεται σε όποιους πελάτες θέλω. Αλλιώς υποχρεώστε και τα καταστήματα ρούχων να έχουν 30% ρούχα για υπέρβαρους σε stock, ή βάλτε πρόστιμο σε όσους σερβίρουν κρέας με λίπος, αφού είναι και πιο επιβαρυντικός παράγοντας από το τσιγάρο στις καρδιαγγειακές παθήσεις!!

Επίσης να υπενθυμίσω πως δεν είμαι αστυνομικός. Αν κάποιος καπνίζει στο μαγαζί μου, και παρανομεί, γιατί να είμαι εγώ αρμόδιος για την τήρηση του νόμου. Να τον ενημερώσω και πάλι πολύ είναι. Γιατί να φαω εγώ το πρόστιμο, εγώ του έδωσα το τσιγάρο? Βγείτε να γράψετε για κάπνισμα σε ένα κλαμπ που καπνίζουν 500 άτομα. Να πιστέψω ότι θα γράψετε τους 500? ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ. Το μαγαζί θα την πληρώσει. Αν έχετε τα κότσια εφαρμόστε το νόμο στους πελάτες.. Υποχρεώνετε εμένα να το κάνω, κι από μένα θα έρθετε να τα πάρετε..

Το μέτρο λοιπόν έχει καθαρά εισπρακτικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Εισπρακτικό γιατί με τα κάθε λογής πρόστιμα πάτε να βγάλτε τη ζημιά απ την κακοδιαχείριση του κράτους εδω και δεκαετίες, και κοινωνικό γιατί αυτό που τελικά θέλετε είναι ο κόσμος να μην κυκλοφορεί έξω, σε ταβέρνες, σε καφέ, σε οτιδήποτε, γιατί οι πολλοί μαζεμένοι, συζητούν σκέφτονται, ανταλάσσουν απόψεις και στο τέλος αντιδρούν. Θέλετε τον κόσμο να μενει στο σπίτι και να χαίρεται με τις ερωτήσεις της ΜΑνωλίδου, και το μπούτι της Πετρούλας. Κι ότι γίνεται έξω να το μαθαίνει απ τον Χατζηνικολάου και το Μάκη...


Στο θέμα της απαγόρευσης στα καταστήματα θα επανέλθω, είναι η πρώτη φορά που γράφω, αλλά θα το ξανακάνω, γιατί μ εκνευρίζει να μην αντιδρά κανείς και σε τίποτα."

1 σχόλιο:

Yannis_p είπε...

Ωραία κι αυτή η σκοπιά του μη καπνιστή επιχειρηματία αλλά πιστεύω πως έχεις διαλέξει λάθος έως αστεία επιχειρήματα. Πρώτα απ όλα πιστεύω-διόρθωσε με αν κάνω λάθος- πως δεν συμπεριλαμβάνεσαι μέσα σε αυτούς τους μη καπνιστές επιχειρηματίες γιατί εάν ήσουνα πιστεύω θα σε απασχολούσανε πολύ διαφορετικά πράγματα από αυτά που αναφέρεις.
Λύσεις του στυλ απαγορεύστε το τσιγάρο δια ροπάλου παντού είναι τουλάχιστον αστείες και δεν αξίζουνε να τις συζητάμε καν, οι λόγοι είναι ευνόητοι. Βέβαια στο ερώτημα αυτό που θέτεις η πλάκα είναι πως το απαντάς μόνος σου όταν αναρωτιέσαι γιατί δεν απαγορεύσανε τα καταλυτικά αυτοκίνητα μονομιάς και η αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων έχει γίνει σταδιακά…
Πραγματικά πιστεύεις πως θα ήτανε λύση το να εφαρμοστεί το μέτρο σε όσα καταστήματα ανοίξουνε από εδώ και πέρα; Αυτό πως νομίζεις θα φαινότανε στο μη καπνιστή επιχειρηματία; Για ρώτησε τον. Τι, του στυλ όσοι προλάβατε προλάβατε; Από εδώ και στο εξής χωρίζεστε σε νέους και παλιούς; χαχαχα καλό κι αυτό.
Συμφωνώ μαζί σου πως ίσως θα έπρεπε να δίνουνε κάποια μορφή επιδότησης στους επιχειρηματίες που θέλουνε να κάνουνε μετατροπές στο μαγαζί τους. Από την άλλη βέβαια πρέπει να έχουμε και στο νου μας ότι αυτός που άνοιξε το μαγαζί απευθύνεται στο κοινό οπότε παράλληλα πρέπει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε ο χώρος του να συμβάλλει στη γενικότερη ασφάλεια των πελατών του και αυτό είναι κάτι που πάντα θα πρέπει να το έχει υπόψη του.
Γενικότερα πάντως πιστεύω πως οι μη καπνιστές δε θα έχουνε μεγάλο πρόβλημα στο να πηγαίνουνε σε χώρους που είναι «καπνιζόντων». Ούτως ή άλλως αυτό το πράμα γίνεται εδώ και χρόνια τώρα…
Είναι επαγγελματική αρχή για ένα σωστό επιχειρηματία να σέβεται και να ακολουθεί τους νόμους. Λύσεις του στυλ «αφήστε με να κάνω ότι θέλω» πιστεύω πως είναι αρκετά ανεύθυνες ως σκέψη, όχι ως ανθρώπου (που στην τελική ναι ο καθένας έχει δικαίωμα να σκέφτεται ότι θέλει) αλλά ως σωστού επιχειρηματία.
Τώρα για την απαγόρευση του…λίπους που έχει η μπριτζόλα τι να πω. Αν αποδειχθεί ότι και το λίπος είναι…εθιστικό και βλάπτει την υγεία των ανθρώπων γύρω μου όταν τη μασουλάω ας την κόψουνε. Προσωπικά παίρνω μαχαιράκι και το βγάζω στην άκρη. Εννοείται ότι είναι αποκλειστικά και μόνο στην κρίση του καθενός το τι τρώει.
Κουραστικός μάλλον γίνομαι αλλά με αυτά που διαβάζω είμαι έτοιμος να χάσω τα μαλλιά μου. Σίγουρα δεν είσαι αστυνομικός αλλά όπως λες είναι μαγαζί ΣΟΥ. Εάν δε μπορείς να το κουμαντάρεις τότε μάλλον θα σου πρότεινα να αλλάξεις επάγγελμα γιατί η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σου. Και έλεος έλεος, δεν περιορίσανε το τσιγάρο για να ανεβάσουν την τηλεθέαση. Εγώ όταν το έκοψα δεν άρχισα να κάνω ζάπινγκ μέχρι τελικής πτώσης.
Τέλος πάντων όπως λες κι εσύ κάποιος πρέπει πάντα να αντιδράσει. Μπορεί να μην έχει και τα επιχειρήματα, αλλά πρέπει. Έτσι έχουμε μάθει. Αντίδραση. Περιμένω να διαβάσω την επόμενη.

Bookmark and Share