Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin The Fat Duck σφραγίστηκε





Το Blumenthal έχει μαγειρέψει για ξεχωριστούς ανθρώπους όπως η βασίλισσα, Ο μορφασμός είναι γιατί κάνει το παγωτό χρησιμοποιώντας το υγρό άζωτο







«Νιώθω πολύ μεγάλη ντροπή… Ο φετινός Μάρτιος ήταν ο χειρότερος μήνας της ζωής μου», παραδέχθηκε ο Heston Blumenthal στις πρώτες δηλώσεις που παραχώρησε στον Τύπο μετά τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε τρεις πελάτες και πέντε υπαλλήλους του εστιατορίου του. Το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin The Fat Duck σφραγίστηκε για δύο εβδομάδες προκειμένου οι χώροι να απολυμανθούν από εξειδικευμένο συνεργείο. Οι απώλειες εσόδων εκτιμώνται σε 340.000 ευρώ, ενώ το πλήγμα στο κύρος του Blumenthal είναι ανυπολόγιστο.
«Η γαστρεντερίτιδα δεν προκλήθηκε από δικές μας παραλείψεις αλλά από κάποιον πελάτη που ήταν φορέας του norovirus, ενός ιού με υψηλή μεταδοτικότητα, γνωστού και ως γρίπη του στομάχου», δήλωσε ο 43χρονος Βρετανός chef. Μιλώντας, μάλιστα, στο δίκτυο του BBC άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για σαμποτάζ. «Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς. Έχω πολλούς ανταγωνιστές, κάποιοι από τους οποίους ίσως να θέλουν να με δουν να καταστρέφομαι οικονομικά», υποστήριξε ο Blumenthal.


«Κατά την άποψή μου, τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Fat Duck σχετίζονται με τις τεχνικές της μοριακής γαστρονομίας που ακολουθεί ο Blumenthal», σχολίασε στην Καθημερινή ο Άρης Τσανακλίδης. Σύμφωνα με τον Έλληνα αρχιμάγειρα, «η sous vide μαγειρική (δηλαδή, το πολύωρο μαγείρεμα σε κενό αέρος, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες) αρχίζει να απαγορεύεται σε πολλά μέρη του κόσμου γιατί εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια. Όταν, λόγου χάρη, ψήνεις ένα κατσικάκι για 48 ή 72 ώρες στους 65°-70° C, υπάρχουν πολλά θερμοφιλικά βακτήρια που βρίσκουν εκεί τον ιδανικό χώρο επώασης. Κάτι τέτοιο πρέπει να έγινε και στην περίπτωση του Blumenthal».

Το Fat Duck δημιουργήθηκε από τον Heston Blumenthal το 1995 στην κωμόπολη Berkshire, στις όχθες του Τάμεση. Έχει τιμηθεί με τρία αστέρια Michelin, ενώ φιλοξενεί το δεύτερο μεγαλύτερο σε επιφάνεια ερευνητικό κέντρο για τη μοριακή γαστρονομία στον κόσμο, μετά το μυστικό εργαστήριο του Ferran Adria στη Βαρκελώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share