Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Η άσπρη λέξη της ημέρας -Πυροπαθής

Πυροπαθής
Ο πυροπαθής είναι αυτός που έχει υποστεί ζημιά ή καταστροφή από πυρκαγιά. Η λέξη πυροπαθής έχει επικρατήσει ως ουσιαστικό που χαρακτηρίζει ένα πρόσωπο που έχει πληγεί από πυρκαγιά. Προέρχεται από το επίθετο πυροπαθής-ής-ές (π.χ. πυροπαθείς πληθυσμοί).

Γράφει ο Γιάννης Η. Χάρης στην εφημερίδα «Τα Νέα» (12/1/2008): «...Δείγμα ευφρόσυνης “δημιουργίας” είναι η λέξη πυρόπληκτος, που εμφανίστηκε κι αυτή με τις τραγικές πυρκαγιές του χρόνου που μας άφησε. Έβαλα τη δημιουργία σε εισαγωγικά, επειδή η λέξη πυρόπληκτος είναι θησαυρισμένη σε κάποια λεξικά, δεν ήταν όμως, όπως και τόσες άλλες, σε χρήση• έτσι, μπορεί να θεωρήσει κανείς πως μάλλον πλάστηκε ξανά, απ’ την αρχή, κατά το σεισμόπληκτος λ.χ., παρά πως ανασύρθηκε αίφνης από τα λεξικά.

Πυροπαθής ήταν η λέξη που χρησιμοποιούσαμε ως τώρα. Όμως το μέγεθος, εικάζω, της συμφοράς αναζήτησε ισχυρότερο β΄ συνθετικό, και το βρήκε, όπως είπα, στον σεισμόπληκτο, άλλη λέξη δηλωτική μεγάλης φυσικής καταστροφής (μολονότι και το -παθής έχει ισχυρότατη παρουσία, μέσα στον καρκινοπαθή λ.χ.)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share