Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Είναι απαραίτητη η ανασυγκρότηση δίσκων?

Η απάντηση είναι μια και μοναδική. ΝΑΙ! Και βέβαια είναι απαραίτητη η ανασυγκρότηση δίσκων. Θα σας εξηγήσουμε στην πορεία γιατί το λέμε αυτό. Τι είναι όμως η ανασυγκρότηση δίσκων? Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να καταλάβουμε τι γίνεται μέσα στο δίσκο μας κατά τη διάρκεια λειτουργίας.

Με την πάροδο του χρόνου, καθώς αποθηκεύουμε, γράφουμε, σβήνουμε και αλλάζουμε αρχεία, γίνονται διάφορα πάνω στην επιφάνεια του σκληρού μας δίσκου. Ίσως πολλοί δεν το ξέρουν, αλλά ένα αρχείο δεν αποθηκεύεται πάντα στο ίδιο σημείο του σκληρού δίσκου μας, ειδικά όταν αυτό το αρχείο το αλλάζουμε συχνά (π.χ. ένα αρχείο word). Οι αλλαγές που κάνουμε κάθε φορά πάνε και αποθηκεύονται σε διαφορετικά σημεία του δίσκου, διαφορετικά από το σημείο στο οποίο βρίσκεται το πρωτότυπο αρχείο.

Με την πάροδο του χρόνου και με την ολοένα και περισσότερο χρήση του υπολογιστή, τόσο τα αρχεία μας όσο και ο ίδιος ο δίσκος λέμε οτι κατακερματίζονται. Το αρχείο βρίσκεται σε πάρα πολλά σημεία μέσα στο δίσκο και ο ίδιος ο δίσκος αποτελείται απο πάρα-πάρα πολλά διάσπαρτα κομμάτια αρχείων. Αποτέλεσμα? Όταν πάμε να ανοίξουμε κάποιο αρχείο, καθυστερεί ο υπολογιστής καθώς πρέπει να κάνει αναζήτηση σε πάρα πολλά σημεία του δίσκου για να ενημερωθεί για όλες τις αλλαγές που έχουν συμβεί στο αρχείο.

Εδώ λοιπόν μπαίνει στο παιχνίδι η ανασυγκρότηση του δίσκου. Κατά τη διαδικασία της ανασυγκρότησης , ο υπολογιστής ψάχνει στην ουσία όλα τα επιπλέον κομμάτια των κατακερματισμένων αρχείων και προσπαθεί να τα ενώσει. Εκτελεί δηλαδή ένα συμμάζεμα στο δίσκο μας. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να γίνεται το PC λίγο εως πολύ πιο γρήγορο. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι κατά καιρούς και ανάλογα τη χρήση που κάνουμε, καλό είναι να εκτελούμε μια ανασυγκρότηση στο δίσκο μας για να τον έχουμε συμμαζεμένο.


Πώς κάνουμε ανασυγκρότηση?

Πάμε στην "Έναρξη" ("Start") , "Προγράμματα" ("Programs"), ("Accessories"), "Βοηθήματα""Εργαλεία Συστήματος" ("System Tools") και επιλέγουμε "Ανασυγκρότηση Δίσκων" ("Disk Defragmenter"). Μας ανοίγει ένα παράθυρο όπως φαίνεται και στην εικόνα, στο οποίο το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να πατήσουμε το κουμπί "Ανάλυση" ("Analyze"). Στην ανάλυση θα ειδοποιηθούμε αν χρειάζεται να κάνουμε ανασυγκρότηση στο δίσκο μας, καθώς επίσης θα δούμε πόσα πολλά είναι τα κατακερματισμένα αρχεία (κόκκινο χρώμα). Αφού γίνει η ανάλυση και δούμε οτι χρειαζόμαστε να κάνουμε ανασυγκρότηση, πατάμε το κουμπί της ανασυγκρότησης και ξεκινάει.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ!!! Η ανασυγκρότηση συνήθως διαρκεί αρκετή ώρα, οπότε όταν την εκτελούμε καλό είναι να μη κάνουμε κάτι άλλο στο PC , καθώς επίσης θα πρέπει να απενεργοποιήσουμε την προφύλαξη οθόνης.
pchands

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share