Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ **Κι όμως μείναμε πίσω...



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ
Αυτό το ελάχιστο κονδύλι των 10 εκατ. για τη διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδας - Αλβανίας αλλά κυρίως το γεγονός ότι τα μέχρι ώρας διασυνοριακά ήταν εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, της πλάκας, αποδεικνύουν την υποκρισία της Αθήνας έναντι των γειτόνων μας και όχι μόνο. Αυτό το ελάχιστο κονδύλι των 10 εκατ. για τη διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδας - Αλβανίας αλλά κυρίως το γεγονός ότι τα μέχρι ώρας διασυνοριακά ήταν εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, της πλάκας, αποδεικνύουν την υποκρισία της Αθήνας έναντι των γειτόνων μας και όχι μόνο.
Αν μη τι άλλο, η ανάπτυξη της νότιας Αλβανίας με επενδύσεις κυρίως ελληνικές θα έλυνε και γρίφους δεκαετιών μη επιτρέποντας σε πονηρούς δήθεν εθνικόφρονες να σπεκουλάρουν εσαεί πάνω σε αυτά τα θέματα.
Αλλά και χωρίς να αναφερθεί κάποιος σε αμαρτίες που θυμίζουν το πώς κατά καιρούς ρυθμίστηκε το ανατολικό ζήτημα και στην περιοχή μας, η ανάγκη να ξαναλειτουργήσει ο δρόμος της Αδριατικής και του Ιονίου, είναι κατ’ εξοχήν αντικείμενο των διασυνοριακών προγραμμάτων.
Αφορά άλλωστε στο χώρο που συνιστά το γεωγραφικό κέντρο της Μεσογείου και γι’ αυτό άλλωστε διάφοροι κατά καιρούς εθνικισμοί τον ζήλωσαν και προσδιόρισαν τις εξελίξεις για πολλές δεκαετίες, έτσι που έμοιαζαν εσωτερικές υποθέσεις αλλά ήταν το παιγνίδι των αδριατικών δυνάμεων.
Ακόμα και για ‘κείνους όμως που θεωρούν αυτή την προσέγγιση τολμηρή, επισημαίνεται πως το ύψος του κονδυλίου αλλά κυρίως το επίπεδο που γινόταν η διαβούλευση δεν ήταν αυτό που αρμόζει.
Για τούτο άλλωστε και η αντιπροσωπεία υπό τον περιφερειάρχη του Αυλώνα δεν επισκέφτηκε την ομόλογό του στην Κέρκυρα. Διότι στην Αλβανία η Περιφέρεια είναι αιρετή Αυτοδιοίκηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share