Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ **Ιδού η ... Ρόδος!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Η επιχειρηματολογία υπέρ της συνεργίας Πολιτισμού και Τουρισμού ως το εργαλείο της αλλαγής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, μας υποχρεώνει να επαναφέρουμε στην επικαιρότητα μια χιλιοειπωμένη πρότασή μας, με τη βεβαιότητα ότι ούτε αυτή τη φορά πρόκειται κάποιος εκ των εκπροσώπων των κερκυραϊκών φορέων να στέρξει προς εφαρμογή της.
Ο λόγος γίνεται για του «Δεσύλλα» χώρο ιδιαίτερης σημασίας και υψηλής πολιτισμικής αξίας και μάλιστα για δυο λόγους. Τόσο για τα όσα κρύβει στο υπέδαφός του, το αρχαίο λιμάνι του Αλκινόου υπαινίσσεται η θεωρία, υπογεγραμμένη όμως από τα «ιερά τέρατα» της ελληνικής αρχαιολογίας, περίπου αποδεδειγμένη από την ερευνητική σκαπάνη. Όσο και για το αδιαμφισβήτητο της αξίας του διατηρητέου, και μάλιστα με αποφάσεις φέρουσες τις υπογραφές δυο προκατόχων του Γερουλάνου, της Μελίνας και του Θάνου Μικρούτσικου, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη παλαιού εργοστασίου επεξεργασίας κάνναβης. Σύμπλεγμα κτηρίων που παραπέμπει ευθέως στη βιομηχανική περίοδο της Κέρκυρας και της εμπορικής «γραμμής» Τεργέστη, Κέρκυρα, Πάτρα, Πειραιάς, Σύρα!
Η απαλλοτρίωση του γηπέδου και των κτηρίων, η ανεμπόδιστη πρόοδος της ανασκαφής και η μετατροπή του όλου χώρου σε έναν επισκέψιμο, πολιτιστικό πολυχώρο εκτός της αδιαμφισβήτητης προσφοράς στην αυτογνωσία των ντόπιων θα αποτελέσει και έναν σημαντικό πόλο έλξης για τουρίστες, επισκέπτες κρουαζιεροπλοίων κ.α.
Το καλύτερο ίσως παράδειγμα ώστε η Κερκυραία υφυπουργός να προσφέρει στην νέα ηγεσία του υπουργείου το εργαστήριο των όσων χθες ανέπτυξε ο υπουργός στην ομιλία του για την αλλαγή προτύπων και πολιτικών.

Τελευταια νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share