Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ*Καλό ταξίδι φιλε Χαρη Κολυτά,

Χάρης Λύτας, "λάθε βιώσας", έφυγε ήρεμα...χθες

Εφυγε χθες από κοντά μας και κηδεύεται σήμερα ο Κερκυραίος συγγραφέας, Χάρης Λύτας, (Κολυτάς) σε ηλικία 57 ετών.
ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Χάρης Λύτας, όπως ήταν το συγγραφικό ψευδώνυμο του Χάρη Κολυτά, γεννήθηκε το 1957 στη Κέρκυρα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα βιβλία του: Λάθε βιώσας - Η επικούρεια τέχνη του ευ ζην, Χωρίς ανάγκες σώμα, Εγκώμιο της εκδίκησης.
Η χρήση ψευδωνύμου πέρασε για το Χάρη εντελώς απαρατήρητη, αφού δημοσίευσε το '99 ένα αυθεντικό δοκίμιο για την ηρωίνη και την απεξάρτηση.
113269tmp_med2
Στο «Χωρίς ανάγκες σώμα» καταγράφεται η πορεία ενός ανθρώπου βυθισμένου στην «παραμύθα» προς την αυτοσυνείδηση και την ελευθερία. Μόνο που η προσπάθεια δεν γίνεται στους κόλπους κάποιας θεραπευτικής κοινότητας, αλλά στο άγονο τοπίο ενός νησιού με τη βοήθεια της μαριχουάνας και την καθοδήγηση ενός αυστηρού «δασκάλου»...
Ο Χάρης Λύτας ουδέποτε κρύφτηκε. Αντίθετα, σε δημόσια συζήτηση γύρω από τα ναρκωτικά, ήταν παρών.

Τι ήταν η ευτυχία;

Συγγραφέας ακόμη του μικρού αφηγήματος «Πάντως ο κύριος Οργουελ με είχε προειδοποιήσει» (2000)- καθώς και του βιβλίου "λάθε βιώσας", τσίγκλισε το αναγνωστικό κοινό με ένα δοκίμιο. «Από την αρχή -γράφει- ο στόχος μου ήταν να αποτελεί, με όσο πιο λίγα και απλά λόγια γίνεται, μια ολοκληρωμένη, επικούρεια πρόταση για την ευτυχία στην εποχή μας, κατανοητή και, κυρίως, πρακτική για τον καθένα, χωρίς τίποτα να περισσεύει, χωρίς τίποτα, δηλαδή, από τη φιλοσοφία του Επίκουρου που να μην έχει στην πράξη αξία».
Τι φέρνει, στ' αλήθεια την ευτυχία; Παραπλανητικό το ερώτημα, θα έλεγε ο Επίκουρος, γι' αυτό και αιώνια βασανιστικό. Αφού σημασία δεν έχει τι φέρνει την ευτυχία, αλλά τι είναι ευτυχία.
Αυτό δε χρειάζεται και πολλή ανάλυση. Η ευτυχία δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από τη σταθερά καλή διάθεση, αυτήν που βιώνεις μόνιμα και όχι παροδικά. Γιατί το μεγάλο πρόβλημα είναι η διάρκεια - το θέμα είναι να διατηρείς τη διάθεσή σου ακμαία κάθε μέρα. Και ο Επίκουρος, επίκαιρος όσο ποτέ, φωνάζει με όλη τη δύναμη του πνεύματός του ότι είναι στο χέρι του κάθε ανθρώπου η εξασφάλιση αυτής της διάρκειας, που σημαίνει καθημερινότητα με ψυχική γαλήνη.
Γιατί ο φωτισμένος από την επικούρεια διδασκαλία, όπως ήταν ο Χάρης, παύει να ζει με τους εφιάλτες που ταράζουν τους κοινούς ανθρώπους.
Το έγραψε όταν, φαίνεται, ο ίδιος είχε βρει το δρόμο του χωρίς τους προσωπικούς εφιάλτες που κάποτε τον βασάνισαν και που, σίγουρα, σταμάτησαν να τον συνοδεύουν όταν ο ίδιος βρήκε το μονοπάτι του... Καλό ταξίδι, Χάρη! Θα σε θυμόμαστε!
Επόμενο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share