Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Τεράστια πέτρινα πρόσωπα: μνημειώδη γλυπτά λαξευμένα σε βουνά

Γιγάντια προτομή του Ατατούρκ υπό κατασκευή στη Buca, προάστιο της Σμύρνης στην Τουρκία.




Το Mount Rushmore είναι ένας μνημειώδης λαξευμένος βράχος γρανίτη στη Νότια Ντακότα. Απεικονίζει τέσσερις Αμερικανούς Προέδρους: τον Τζόρτζ Ουάσιγκτον, τον Τόμας Τζέφερσον, τον Θεόντορ Ρούσβελτ, και τον Αβραάμ Λίνκολν. Κάθε πρόσωπο είναι 18 μέτρα ψηλό, και το πλάτος όλου του συνόλου των γλυπτών είναι 122 μέτρα. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1927 και τελείωσε το 1941. Ο Gutzon Borglum με 400 εργαζόμενους λάξεψε τις τέσσερις κεφαλές ανατινάζοντας τεράστια κομμάτια του βουνού με δυναμίτη.



Μνημείο Crazy Horse, στη Νότια Ντακότα. Μόλις οκτώ μίλια μακριά από το Mount Rushmore, ένα ακόμη μεγαλύτερο μνημείο είναι υπό κατασκευή. Το Μνημειο Crazy Horse ξεκίνησε το 1948 από το γλύπτη Korczak Ziolkowski. Όταν πέθανε το 1982, η σύζυγός του και τα παιδιά συνέχισαν το έργο του. Αν ποτέ ολοκληρωθεί, θα είναι 195 μετρα σε πλάτος και 172 μέτρα ψηλό, και θα απεικονίζει τον Τασούνκα Ουϊτκο γνωστό ως "Τρελό Άλογο" (Crazy Horse), έναν πολεμιστή Oglala Lakota, να ιππεύει ένα αλογο και να δείχνει στο βαθος. Μέχρι στιγμής, μόνο το κεφάλι (26 μετρα ψηλό) έχει ολοκληρωθεί.



Το Πέτρινο Βουνό στη Γεωργία. Αυτό είναι ένα ανάγλυφο γλυπτό των τριών έφιππων ηγετών των Νοτίων: Του προέδρου Τζέφερσον Ντέιβις, του στρατηγού Ρόμπερτ Λι και του στρατηγού Τόμας Τζάκσον. Το σύνολο του γλυπτου είναι 93 μ. πλάτος και 58 μ. ύψος.


Το Αφγανιστάν ήταν κάποτε το σπίτι σε δύο τεράστια αγάλματα του Βούδα στο Μπαμιγιάν. Ήταν κομμένα στους γκρεμούς ψαμμίτη πριν από περίπου μιάμιση χιλιάδες χρόνια. Το μεγαλύτερο άγαλμα ήταν 55 μέτρα ψηλό, ενώ το άλλο ήταν περίπου 18 μετρα μικρότερο. Ωστόσο, και τα δύο αγάλματα καταστράφηκαν το 2001 από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι τα ανακήρυξαν είδωλα, τα οποία απαγορεύονται βάσει του Ισλαμικου νόμου της Σαρία.





Υπάρχουν εκατοντάδες Βούδες λαξευμένοι σε ένα φαράγγι κατά μήκος του Κίτρινου ποταμού στο Τέμπλο του Bingling, στη Λαν Τζου, στην επαρχία Gansu στην Κίνα. Το μεγαλύτερο από αυτά τα αγάλματα, ο Βούδας Matreiya, είναι 27 μέτρα ψηλό. Χρονολογείται από την περιοδο της Δυτικης Jin Δυναστείας (265-420 μ.Χ.).



Ο Βούδας στο Leshan Giant της επαρχίας Sichuan, στην Κίνα, είναι λαξευμένος σε ένα βράχο κατά τη διάρκεια της δυναστείας Tang (618-907 μ.Χ.). Ο καθιστος Βούδας είναι 71 μέτρα σε υψος και 28 μέτρα σε πλατος. Το μικρότερο νύχι του ποδιού του είναι αρκετά μεγάλο για να καθήσει κάποιος.



Το ψηλότερο γλυπτό σε βράχο της Ευρώπης είναι το άγαλμα του Decebalus, ενός βασιλιά της Δακίας, στις όχθες του Δούναβη κοντά στην Orşova, στη Ρουμανία. Το γλυπτό, είναι 40 μέτρα ψηλό και ολοκληρώθηκε μόλις πριν από πέντε χρόνια.


Πολύ παλαιότερη και πολύ πιο διάσημη, είναι η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας. Θεωρείται οτι η Σφίγγα λαξεύτηκε σε ασβεστόλιθο περίπου 2.500 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού. Απεικονίζει ένα λιοντάρι με ανθρώπινο κεφάλι και πόδια, 73,5 μέτρα μακρύ και 20 μέτρα ψηλό.



Τα τεράστια τέμπλα σε βράχο στο Abu Simbel στη νότια Αίγυπτο ήταν σκαλισμένα σε ασβεστολιθικούς γκρεμούς το 13ου αιώνα π.Χ., αλλά μεταφέρθηκαν στη δεκαετία του 1960 όταν χτίστηκε το φράγμα του Aswan. Τα τέσσερα αγάλματα του Ραμσή του 2ου, το κάθενα 20 μέτρα ψηλό, κοσμούν το μπροστινό τμήμα του Μεγάλου Τέμπλου .






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share