Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Καβούρι γίγαντας


Με τα τεράστια πόδια του και τις φονικές δαγκάνες του, αυτό το τέρας του βυθού αποτελεί το μεγαλύτερο καβούρι που έχει εμφανιστεί ποτέ στη Βρετανία.


Προς έκπληξη όλων, το αρθρόποδο -το οποίο έχει μήκος 3 μέτρων από δαγκάνα σε δαγκάνα- συνεχίζει να μεγαλώνει και μπορεί ζήσει μέχρι την ηλικία των 100 χρόνων.
Με το παρατσούκλι “Crabzilla”, εμπνευσμένο από το γιγάντιο τέρας επιστημονικής φαντασίας, ο ιαπωνικός αραχνοκάβουρας έχει σώμα στο μέγεθος μίας μπάλας του μπάσκετ, ενώ τα πόδια του μπορούν να αγκαλιάσουν ένα κανονικό αμάξι. Μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του, τα πόδια του θα έχουν μήκος γύρω στα 4.5 μέτρα.
Το συγκεκριμένο καβούρι, του είδους Macrocheira kaempferi, πιάστηκε από ψαράδες στον Ειρηνικό Ωκεανό και μεταφέρθηκε στη Βρετανία όπου θα αποτελέσει έκθεμα στο Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιας Ζωής του Μπέρμιγχαμ.
Έξω από το νερό, το καβούρι δείχνει αδύναμο και απαθές επειδή είναι δύσκολο να κινήσει τα βαριά του άκρα. Στο φυσικό του περιβάλλον όμως -σε βάθος 762 μέτρων στα παγωμένα νερά του ωκεανού- αποτελεί ένα φονικό αρπακτικό.
Ωστόσο, έχει και το ίδιο θηρευτές -τους ανθρώπους- αφού θεωρείται λιχουδιά στην Ιαπωνία.
Ο Γκράχαμ Μπάροους, έφορος του Εθνικού Μουσείου Θαλάσσιας Ζωής στο Μπέρμιγχαμ, είπε: «Φημολογείται πως οι δαγκάνες του φτάνουν σε μήκος τα τέσσερα μέτρα. Διαθέτουμε μια ειδική πισίνα, η οποία έχει τα παγωμένα νερά που απαιτούνται για να ζήσει ο Crabzilla, και στην οποία θα φιλοξενηθεί ως τα τέλη Μαρτίου.
Αναμφίβολα, επισκιάζει τα υπόλοιπα μικρόσωμα καβούρια που βρίσκονται στην πισίνα, στα οποία όμως δεν είναι επιθετικός και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Έχει ήδη περάσει κάποιο χρόνο σε καραντίνα και έπειτα θα μεταφερθεί στο Κέντρο Θαλάσσιας Ζωής στο Βέλγιο.»
Επίσης, πρόσθεσε πως: «Ο ιαπωνικός αραχνοκάβουρας είναι το μεγαλύτερο στην οικογένεια των αρθροπόδων, η οποία περιλαμβάνει όλα τα ασπόνδυλα με αρθρωτά άκρα.
Τα μπροστινά άκρα του Crabzilla αποτελούν τα όπλα για την τροφή του, και κάθε ένα από τα πόδια -μήκους 1.5 μέτρου- καταλήγει σε μεγάλα νύχια. Το συγκεκριμένο είδος καβουριού αποτελεί ιαπωνική λιχουδιά και συνήθως είναι αλατισμένο και μαγειρεμένο στον ατμό, αλλά απαγορεύεται να φαγωθεί την άνοιξη αφού είναι η εποχή που γεννά τα αυγά του.»
Πηγή: Cosmo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share