Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Μεταβολισμός και βάρος: Τι πρέπει να γνωρίζετε


Λέγεται συχνά ως δικαιολογία για την αύξηση του σωματικού βάρους, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς ο αργός μεταβολισμός δεν ευθύνεται πάντα για το γεγονός ότι δεν μπορούμε να ξεφορτωθούμε τα περιττά κιλά.

Με τον όρο «μεταβολισμός» οι επιστήμονες περιγράφουν οποιαδήποτε χημική αντίδραση συμβαίνει στον οργανισμό και έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή ενός μορίου σε άλλο.

Υπάρχουν μάλιστα δύο είδη: ο αναβολισμός, όπου μικρότερα μόρια συνδέονται για να δημιουργήσουν μεγαλύτερα, και ο καταβολισμός, όπου ένα μεγάλο μόριο διασπάται σε πολλά μικρότερα.

Με λίγα λόγια, αυτό που οι περισσότεροι ονομάζουν «μεταβολισμό» είναι ο βασικός μεταβολικός ρυθμός, δηλαδή η ενέργεια που χρησιμοποιούμε για να διατηρήσουμε τις λειτουργίες του σώματός μας σε κατάσταση ξεκούρασης.

Αυτή, όμως, δεν είναι η μόνη παρανόηση γύρω από τη λειτουργία του μεταβολισμού. Παρακάτω αναλύονται όλοι οι μύθοι γύρω από τους μηχανισμούς πρόσληψης και απώλειας βάρους, έτσι ώστε να γνωρίζουμε τι πραγματικά φταίει σε κάθε περίπτωση.

ΜΥΘΟΣ: Η αύξηση του βάρους στη μέση ηλικία οφείλεται στην επιβράδυνση του μεταβολισμού.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός του μέσου ατόμου μειώνεται κατά 1%-2% κάθε δεκαετία της ζωής του. Κατά βάση όμως, η αύξηση του βάρους στη μέση ηλικία οφείλεται στη μείωση των επιπέδων οιστρογόνων στις γυναίκες και τεστοστερόνης στους άντρες.

ΜΥΘΟΣ: Οποιος θέλει να χάσει βάρος πρέπει να κάνει δίαιτα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η δραματική μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνουμε μέσω του φαγητού έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μυϊκής μάζας, γεγονός που με τη σειρά του επιβραδύνει και όχι επιταχύνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό. Ο καλύτερος τρόπος για να αδυνατίσει κανείς επομένως είναι να μην παραλείπει γεύματα και να γυμνάζεται τακτικά.

ΜΥΘΟΣ: Οι άντρες έχουν τον ίδιο βασικό μεταβολικό ρυθμό με τις γυναίκες.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι άντρες έχουν σαφώς μεγαλύτερο μεταβολικό ρυθμό, επειδή έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα. Γι' αυτό τον λόγο αδυνατίζουν ευκολότερα.

ΜΥΘΟΣ: Το τζόγκινγκ είναι η καλύτερη άσκηση για απώλεια βάρους.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι σπρίντερ είναι πάντα πιο αδύνατοι από τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων, καθώς χτίζουν περισσότερη μυϊκή μάζα στο γυμναστήριο. Οποιαδήποτε άσκηση γυμνάζει τις μεγάλες μυϊκές ομάδες επιταχύνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό επειδή πολύ απλά αυξάνει τη μυϊκή μάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share