Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Επιφυλάξεις ομογενών της Αυστραλίας για το «Ταμείο Στήριξης»

Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης που δίνουν μεγάλη δημοσιότητα στα νέα 
οικονομικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία χαρακτηρίζουν 
"ιδιαίτερα σκληρά", εστιάζουν και στο ενδεχόμενο
"η Ελλάδα να στραφεί και στους Έλληνες του εξωτερικού", 
για να μειώσει τα ελλείμματά της. Όσο για το ταμείο Στήριξης της Ελλάδος λένε: 
ναι μεν αλλά...



Συγκεκριμένα, δίνεται έμφαση στην πρόταση του Προέδρου της Βουλής, κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, για τη δημιουργία "Ταμείου Στήριξης της Ελλάδας", ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους πολίτες της χώρας και Έλληνες της διασποράς επιθυμούν να συμβάλουν εθελοντικά στην προσπάθεια εξόδου της πατρίδας μας από την κρίση.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, μιλώντας στο κρατικό δίκτυο του «ABC», είδε θετικά την πρόταση και σημείωσε πως "ειδικά η Ελληνική Κοινότητα δεν μπορεί να ξεχάσει πως σώθηκε, επειδή ενισχύθηκε οικονομικά από την Ελλάδα για να μη διαλυθεί".

Ο κ. Παπαστεργιάδης είπε ακόμα πως η Ελλάδα, παρά τα όποια οικονομικά της προβλήματα, ενίσχυε με διάφορους τρόπους τους Έλληνες απόδημους της Αυστραλίας, ιδιαίτερα στην Παιδεία και τον Πολιτισμό.

Πάντως, ακροατές του δικτύου, ανάμεσά τους και Ελληνοαυστραλοί, που εξέφρασαν τηλεφωνικά τις απόψεις τους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν αρνητικοί, με βασικό επιχείρημα πως "στην Ελλάδα υπάρχει διαφθορά".

Άλλοι πάλι έλεγαν πως επισκέφτηκαν την Ελλάδα και "ήταν εμφανές πως πολλοί Έλληνες ζούσαν πλουσιοπάροχα πέραν των δυνάμεων τους".

Η εφημερίδα «Sydney Morning Herald» αποτάθηκε στους έξι πλουσιότερους και πολυεκατομμυριούχους Έλληνες της Αυστραλίας, για να τους ρωτήσει αν θα συνδράμουν στο "Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας".

Οι πέντε δεν απάντησαν. Μόνο ένας απάντησε, ο Πίτερ Καζάκος και αυτός αρνητικά:

"Δίνω πολλά χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά εκεί είναι σαν να τα ρίχνω σε μια μαύρη τρύπα", είπε και συνέχισε:

"Αγαπώ την Ελλάδα, αλλά αυτό που διαπιστώνω εγώ είναι πως οι πολιτικοί της ενδιαφέρονται για τη δική τους ατζέντα, οι περισσότεροι Έλληνες δεν θέλουν να δουλέψουν σκληρά, δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταναλώνουν περισσότερα από όσα παράγουν και ενώ κανείς δεν θέλει να πληρώνει φόρους όλοι απαιτούν από το κράτος. Αν με έπειθαν ότι άλλαζαν, θα βοηθούσα".

Επιφυλακτικά είναι και τα σχόλια του ομογενειακού Τύπου για την πρόταση του κ. Πετσάλνικου, όπου σημειώνεται πως οι απόδημοι έχουν δείξει άπειρες φορές την αγάπη τους για την Ελλάδα, αλλά ο έρανος "δεν είναι αποτελεσματική λύση για το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας".

"Αν καταργηθεί το τέρας της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, οι απόδημοι θα μπορούσαν να κάνουν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά μέσα σε συνθήκες διαφάνειας", τονίζεται σε ένα άρθρο.

Άλλοι ομογενείς δηλώνουν σύμφωνοι και είναι έτοιμοι να συνδράμουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share