Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Επικίνδυνοι όσο οι μεθυσμένοι όσοι οδηγούν με hands free!




Όσοι οδηγούν μιλώντας στο κινητό τους με συσκευή hands free είναι εξίσου επικίνδυνοι με αυτούς που οδηγούν μεθυσμένοι, πιστεύουν επιστήμονες.

Ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Γιούτα διαπίστωσαν πως όταν κάποιος χρησιμοποιεί το κινητό του με hands free ενώ οδηγεί, η προσοχή του στην οδήγηση μειώνεται όσο και αν οδηγούσε έχοντας πιει οινοπνευματώδη πάνω από το νόμιμο όριο. Χρειάζεται κατά ένα πέμπτο περισσότερο χρόνο για να πατήσει το φρένο σε περίπτωση ανάγκης και προσέχει λιγότερο την κίνηση γύρω του.

Οι ψυχολόγοι Τζέισον Ουότσον και Ντέιβιντ Στρέγιερ που διενήργησαν την έρευνα (δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Ρsychonomic Βulletin and Review») τονίζουν ότι τα ευρήματά τους είναι σημαντικά, επειδή αποδεικνύουν πως η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων μπορεί να κάνει μόνο ένα πράγμα τη φορά. Αυτό ισχύει για το 97,5% των οδηγών, καθώς ανακάλυψαν ότι το 2,5% των εθελοντών (200 στον αριθμό) που χρησιμοποίησαν ως δείγμα για την έρευνά τους ήταν ικανοί να κάνουν δύο πράγματα ταυτοχρόνως.

Η προσομοίωση

Όταν κλήθηκαν να οδηγήσουν (σε μηχάνημα προσομοίωσης) έχοντας ταυτόχρονα μια συνομιλία στο κινητό με hands free κατά την οποία έπρεπε να απομνημονεύσουν λέξεις και να λύσουν μαθηματικά προβλήματα, οι οδηγοί που αποτελούν αυτό το 2,5% δε χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να φρενάρουν, κρατούσαν τις σωστές αποστάσεις και έλυναν σωστά τα προβλήματα, ενώ η ικανότητά τους να απομνημονεύουν αυξήθηκε κατά 3%.

Πάντως ο δρ Ουότσον προειδοποίησε πως «ενώ όλοι μας θέλουμε ενδεχομένως να πιστεύουμε ότι είμαστε η εξαίρεση στον κανόνα, οι πιθανότητες να μην είμαστε είναι συντριπτικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share