Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Κλεφτοκοτάδες, λήσταρχοι και άνθρωποι του "πνεύματος"


Του ΛΕΥΤΕΡΗ Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Σαραντάρης ήταν ο καθηγητής Αδαμ. Πεπελάσης, όταν ο Καραμανλής τον διόρισε (1963) υποδιοικητή στην Αγροτική Τράπεζα. Στα θέματα της Οικονομίας δέσποζε τότε η προσωπικότητα του Ξενοφ. Ζολώτα. Μια μέρα, σε φιλική συζήτηση μεταξύ μας, λέει ο Ζολώτας στον Πεπελάση: «Στην Ελλάδα, μπορείς εύκολα να κλέψεις ένα εκατομμύριο χωρίς να υποστείς συνέπειες. Αν, όμως, πάρεις από την τράπεζα έναν χαρτοφύλακα και τον ξεχάσεις στο σπίτι σου ή τον χάσεις στον δρόμο, να είσαι σίγουρος ότι θα καταλήξεις στη φυλακή!».

Ετσι είχαν τα πράγματα το ΄60, έτσι έχουν και σήμερα. Και κατά πάσα πιθανότητα, έτσι θα έχουν και στο μέλλον. Οι μεγαλοεπιχειρημα- τίες- όχι όλοι, φυσικά- που έχουν κατακλέψει την Ελλάδα, ουδέποτε διέτρεξαν τον κίνδυνο να βρεθούν στον Κορυδαλλό.

Αλλά ο κάθε Γιάννης Αγιάννης, που βουτάει από ένα περίπτερο μια σοκολάτα, γιατί πεινάει, συλλαμβάνεται και οδηγείται στην «ψειρού».

Το βλέπουμε και στα διάφορα «μέτρα» που παίρνουν για να μειώσουν το έλλειμμα κ.λπ. κ.λπ. οι διάφορες κυβερνήσεις- και αυτή, δυστυχώς, που έχει πρόεδρο τον Παπανδρέου: κόβονται δυο μισθοί από τους συνταξιούχους (13ος και 14ος), αλλά οι φοροκλέφτες με τα δισεκατομμύρια στις τράπεζες μένουν ανενόχλητοι. Και όταν η Εφορία τούς χτυπάει την πόρτα, πάντοτε βρίσκουν τρόπους για να ξεγλιστράνε, να πληρώνουν τα χρέη τους σε... χίλιες μηνιαίες δόσεις, που λέει ο λόγος και πολλά άλλα τέτοια.

Για την ώρα και ενώ ο «χοντρός λαός», που λέει και ο Μίκης, βασανίζεται από την ακρίβεια, την ανεργία, τις περικοπές επιδομάτων, τη φτώχεια του γενικώς, δεν είδα να γράφεται ή να ακούγεται λέξη για τους κομπιναδόρους, που θησαύρισαν κάνοντάς τα πλακάκια, διαχρονικά, με το κουβέρνο. Γιατί δεν τους ορμάει ο Παπακωνσταντίνου; Δεν είναι εύκολο, βέβαια, να τους στριμώξει, γιατί αυτοί οι «μάγκες» φυλάνε τα νώτα τους και δεν εκτίθενται. Και έχουν και δεκάδες λογιστές και φοροτεχνικούς στη διάθεσή τους. Στη δούλεψή τους, πιο σωστά.

Βλέπω ότι το πρώην ΣΔΟΕ έχει βγει παγανιά και κάνει καλή δουλειά. Ηδη «τσίμπησε» αρκετούς «με τη γίδα στον ώμο» (έκφραση μοναδική του φίλου μου Αλέκου Παπαδόπουλου). Νομίζω, όμως, ότι αν τα «λαγωνικά» του πάνε μια βόλτα στις διάφορες μαρίνες της Αττικής, θα ανακαλύψουν δεκάδες δισεκατομμύρια να πλέουν στη θάλασσα! Πού βρέθηκαν όλ΄ αυτά τα λεφτά για θαλαμηγούς και κότερα; Σε ποιους ανήκουν;

Τη Δευτέρα δεν κυκλοφορούν εφημερίδες. Είναι του Αγίου Πνεύματος και γιορτάζουν οι δημοσιογράφοι. Τον καιρό που καθιερώθηκε αυτή η γιορτή, οι δημοσιογράφοι, πραγματικά, στην πλειονότητά τους, ήταν άνθρωποι του πνεύματος. Εγώ, λόγω μακράς θητείας στο επάγγελμα, έχω γνωρίσει από κοντά πάρα πολλούς.

Σήμερα, όμως, πόσοι έλληνες δημοσιογράφοι είναι άνθρωποι του πνεύματος; Το ερώτημα δεν το βάζω μόνο εγώ, αλλά και χιλιάδες άλλοι. Ιδίως όσοι παρακολουθούν τηλεοπτικές εκπομπές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share