Σάββατο 29 Μαΐου 2010

CLOPYPASTE: Απολίθωμα φιδιού με μήκος... λεωφορείου



Εάν σας κατατρόμαξε το φίδι που παραλίγο να καταβροχθίσει την Τζένιφερ Λόπεζ στην ταινία «Ανακόντα», τότε θα αισθάνεστε ευτυχείς που δεν υπήρχε ανθρώπινο είδος πριν από... 60 εκατομμύρια χρόνια στα τροπικά δάση της Κολομβίας!

Σύμφωνα με επιστήμονες, εκεί έζησε το μακρύτερο φίδι που έχει υπάρξει στην Ιστορία, μήκους 13 μέτρων, ο τιτανοβόας, ο οποίος ζύγιζε έναν τόνο και καταβρόχθιζε ολόκληρους αλιγάτορες.

Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Τζέισον Χεντ του Πανεπιστημίου του Τορόντο, αφού μελέτησαν απολιθώματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Κερεχόν της Κολομβίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά ανήκουν στο μεγαλύτερο φίδι στην Ιστορία, το οποίο είχε μήκος... ίσο με ένα λεωφορείο!

Ο Titanoboa cerrejonensis έζησε πριν από 58 με 60 εκατομμύρια χρόνια στη βορειοανατολική Κολομβία και δεν είχε καμία σχέση με τα φίδια που γνωρίζουμε σήμερα. Ζύγιζε 1.140 κιλά (σε σύγκριση με το πιο βαρύ σύγχρονο φίδι στον κόσμο, το πράσινο ανακόντα βάρους 250 κιλών) και είχε μήκος 13 μέτρα (το μακρύτερο φίδι σήμερα είναι ο πύθωνας και έχει μήκος 10 μέτρων). Ηταν τόσο φαρδύ δε, όσο είναι οι γοφοί ενός μέσου ανθρώπου!

«Κατά πάσα πιθανότητα, όπως ένα ανακόντα, περνούσε πολύ χρόνο μέσα στο νερό», σχολίασε ο καθηγητής Ντέιβιντ Πόλι του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share