Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ποιές ελιές του δέρματος είναι επικίνδυνες; (Βίντεο)



Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει στο σώμα του έστω μία ελιά. Είναι ο συχνότερος καλοήθης όγκος του οργανισμού. Είναι ελάχιστες οι πιθανότητες κάποια ελιά να μεταβληθεί σε κακοήθη. Πόσο, όμως, γίνεται επικίνδυνη;
Οι σπίλοι είναι αθροίσεις τροποποιημένων μελανινοκυττάρων που βρίσκονται στην επιδερμίδα ή και βαθύτερα στο χόριο και εμφανίζονται από τη γέννηση και έως την ηλικία των 25 ετών, ενώ αυξάνονται παράλληλα με την ανάπτυξη του σώματος. Συνήθως είναι επίπεδοι ή έχουν τη μορφή οζιδίων, με μέγεθος που ποικίλλει από λίγα χιλιοστά έως μερικά εκατοστά, ενώ σπανιότερα εμφανίζονται οι γιγαντιαίοι σπίλοι με διάμετρο αρκετών δεκατομέτρων. Ο αριθμός και το είδος τους εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες, ενώ άλλος παράγοντας εμφάνισής τους είναι η έκθεση στον ήλιο.

Τι να προσέξεις


- Τις βασικές αιτίες Οι κυριότερες είναι η κληρονομικότητα, το ιστορικό έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία -ειδικά κατά την παιδική ηλικία-, ο φωτότυπος του δέρματος και ο αριθμός δυσπλαστικών σπίλων.
- Την τακτική εξέταση Ο έλεγχος των σπίλων πρέπει να γίνεται από δερματολόγο μία φορά το χρόνο ή πιο συχνά, αν υπάρχουν αυξημένοι παράγοντες κινδύνου.
- Τις αλλοιώσεις Μπορείς να αυτοξετάζεσαι κάθε 3-4 μήνες για να ανακαλύπτεις έγκαιρα μια ενδεχόμενη μεταβολή των σπίλων. Αυτό που πρέπει να αναζητάς είναι μεταβολές στο μέγεθος, το περίγραμμα, το χρώμα και στη συμμετρία των υπαρχόντων σπίλων, καθώς φυσικά και την εμφάνιση μελαγχρωματικών βλαβών εκεί όπου δεν υπήρχαν. Εάν υπάρχει κάποια από τις παραπάνω μεταβολές ή αν ένας σπίλος παρουσιάσει κνησμό ή αιμορραγεί, πρέπει να εξεταστεί από δερματολόγο.

Απλές λύσεις
Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης κακοηθειών όπως το μελάνωμα.
- Απόφυγε την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, δηλαδή τον ήλιο και το σολάριουμ. Προστάτεψε ειδικότερα τα παιδιά από τον ήλιο, αφού η έκθεση στην ακτινοβολία του λειτουργεί αθροιστικά.
- Όταν η έκθεση στον ήλιο είναι πολύωρη, δεν αρκεί το αντηλιακό. Πρέπει να αποφεύγεις εντελώς τα εγκαύματα, γι' αυτό είναι προτιμότερο τις επικίνδυνες ώρες, 11:00-16:00, να κάθεσαι στη σκιά.
- Η τακτική αυτοεξέταση και η επίσκεψη στο δερματολόγο μία φορά το χρόνο μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση. Οι ελιές μερικές φορές εξαλλάσσονται σε καρκίνους: σχεδόν το 50% των μελανωμάτων αρχίζουν ως ελιές, γι' αυτό και πρέπει να αφαιρούνται όσες έχουν ύποπτη εμφάνιση.
- Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσεις ένα σπίλο. Εάν κλινικά ή στη δερματοσκοπική εξέταση υπάρχει επικινδυνότητα για μελλοντική κακοήθεια, ο σπίλος εξαιρείται χειρουργικά.
- Η χειρουργική εξαίρεση είναι απολύτως ασφαλής, όταν ο σπίλος αφαιρείται πλήρως και σε απαλλάσσει από την πιθανότητα εξέλιξής του σε μελάνωμα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share