Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

iPhone 4: Παρουσιάστηκε & κυκλοφορεί 24 Ιουνίου



H Apple ολοκλήρωσε το βράδυ της Δευτέρας την παρουσίαση του νέου iPhone μοντέλου που θα κυκλοφορήσει στα τέλη του τρέχοντος μήνα με την κωδική ονομασία iPhone 4 και θα συνοδεύεται από πολλά νέα χαρακτηριστικά.









Η ομιλία ξεκίνησε με το iPad, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και όπως τόνισε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Apple, πουλάει ένα κομμάτι ανά 3 δευτερόλεπτα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου το εν λόγω προϊόν θα βρίσκεται στα ράφια 19 χωρών, ενώ οι εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί γι’ αυτό έφτασαν αισίως τις 8.5 χιλιάδες. Τα συνολικά downloads πλησίασαν τα 35 εκατομμύρια, αριθμός που μαρτυρά πως κάθε κάτοχος iPad έχει προμηθευτεί ήδη κατά μέσο όρο 17 εφαρμογές για τη συσκευή του.
Η επόμενη στάση της παρουσίασης έγινε στο iBooks, στην online πλατφόρμα πώλησης βιβλίων σε ψηφιακή μορφή, όπου και το μερίδιο της Apple έχει φτάσει στο 22%, μετά την τεράστια απήχηση του tablet PC. H Apple προχώρησε και σε βελτίωση αυτού του application, αφού πλέον θα μπορεί να διαβάζει και PDF αρχεία.
Η πρώτη μεγάλη ανακοίνωση της βραδιάς ήρθε από την εταιρία Zynga, η οποία αποκάλυψε πως μέχρι τα τέλη του Ιουνίου θα κυκλοφορήσει μέσω του App Store η εφαρμογή Farming, που αποτελεί ουσιαστικά τη μεταφορά του Farmville στο iPhone. Αμέσως μετά στη σκηνή ανέβηκε ο Karthik Bala της Activision, ο οποίος κι αυτός με τη σειρά του αποκάλυψε πως το Guitar Hero κυκλοφορεί από σήμερα από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple για τις συσκευές της και θα προσφέρει μουσικά ακούσματα από Queen, Rolling Stones και άλλα μεγάλα συγκροτήματα.

Η πρώτη αναφορά στο iPhone έγινε μισή ώρα μετά την έναρξη της παρουσίασης και όπως ήταν φυσικό τα βέλη προς την Google δεν έλειψαν. Συγκεκριμένα, η τωρινή κατάσταση της αγοράς κινητής στην Αμερική φέρνει την RIM πρώτη με μερίδιο 35%, την Apple να ακολουθεί με 28% και τις Google (Android) και Microsoft (Windows Mobile) να βρίσκονται στην τέταρτη θέση με 9% έκαστη. Το πλήρες όνομα του νέου iPhone θα είναι iPhone 4 και θα φέρει 100 νέα χαρακτηριστικά σε σχέση με το τρέχον μοντέλο. Ο σχεδιασμός του είναι ακριβώς όμοιος με το μοντέλο που είχε διαρρεύσει και χαρακτηρίζεται από τη γυάλινη επιφάνεια που θα καλύπτει το μπροστινό και πίσω τμήμα. Το iPhone 4 θα είναι 24% πιο… αδύνατο από το 3GS, κάτι που το κάνει το πιο λεπτό smartphone που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό που επιβεβαιώθηκε είναι η δεύτερη κάμερα στο μπροστινό τμήμα, καθώς και το LED flash και η υποδοχή micro SIM (ίδιες με αυτές που δέχεται το iPad 3G). Η νέα συσκευή θα φέρει δεύτερο μικρόφωνο και θα προσφέρει γενικότερη βελτίωση στην επικοινωνία, αφού θα μειώνει και το θόρυβο. Η οθόνη του iPhone 4 είναι τεχνολογίας IPS, αποτελείται από τέσσερις φορές περισσότερα pixels, η ανάλυσή της αγγίζει τα 960×640 και ο λόγος αντίθεσης είναι τέσσερις φορές καλύτερος από αυτόν που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα στις αντίστοιχες συσκευές. Η διαγώνιος φτάνει τις 3.5 ίντσες και πρέπει να σημειώσουμε πως τα νέα δεδομένα φέρνουν τα iPad και iPhone 4 πιο κοντά, κάτι που σίγουρα θα βοηθήσει την ανάπτυξη εφαρμογών. Ο επεξεργαστής που θα βρίσκεται στην “καρδιά” της συσκευής θα είναι ο A4, ενώ μεγάλη βελτίωση παρουσιάζεται και στον τομέα της μπαταρίας. Το μεγαλύτερο μέγεθός της φέρνει μαζί του πάρα πολύ καλά, αφού το iPhone 4 θα προσφέρει: 7 ώρες λειτουργίας σε 3G δίκτυο, 6 ώρες browsing μέσω 3G σύνδεσης, 10 ώρες browsing μέσω WiFi, 10 ώρες αναπαραγωγή videos ή 40 ώρες αναπαραγωγής μουσικής.
Οι δύο κάμερες θα είναι στα 5MP και θα χρησιμοποιούν αισθητήρα backside illuminated, κάτι που μεταφράζεται σε ακόμη καλύτερες λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ενώ θα μπορούν να καταγράψουν video σε ανάλυση 720p και 30 καρέ το δευτερόλεπτο. Για να βοηθήσει ακόμη περισσότερο την έννοια της λήψης και sharing των videos, η Apple ανακοίνωσε τη διάθεση του προγράμματος iMovie (4 δολάρια), έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να κάνει μοντάζ και να συνδέει videos, φωτογραφίες, κείμενο, ήχους με το αποτέλεσμα να μπορεί να γίνει extract σε 360p, 540p και 720p.

Το νέο λειτουργικό ανακοινώθηκε πως μετονομάζεται από iPhone OS 4 σε iOS 4 (λογικό, αφού πλέον χρησιμοποιείται και στο iPad) και πέραν των γνωστών (ενοποιημένο inbox), θα προσφέρεται και δυνατότητα ομαδοποίησης των μηνυμάτων ιδίου περιεχομένου που ανταλλάσσεται μεταξύ δύο χρηστών. Τα “χτυπήματα” προς τη Google συνεχίστηκαν, αφού αποκαλύφθηκε πως ο Safari browser εμπλουτίζεται πλέον κι από τα αποτελέσματα αναζήτησης του Bing, με τον Jobs να αναφέρει χαρακτηριστικά πως “η Microsoft έκανε καλή δουλειά σε αυτό τον τομέα”.
Αναφορά έγινε ακόμα στο iBooks, το οποίο θα κάνει την εμφάνισή του και στο iPhone. Τελευταία αναφορά στα νέα χαρακτηριστικά ήταν αυτή για τη δυνατότητα videoκλήσεων που η Apple ονομάζει FaceTime. Το εντυπωσιακό σε αυτή τη λειτουργία είναι πως ο χρήστης θα μπορεί με το απλό πάτημα στην οθόνη, να στέλνει στο συνομιλητή του εικόνα είτε από την μπροστινή, είτε από την πίσω κάμερα. Μέχρι τα τέλη του 2010, η λειτουργία αυτή θα λειτουργεί μόνο μέσω WiFi.

Το τέλος της παρουσίασης έφερε τον Jobs να ανακοινώνει πως το τηλέφωνο θα εμφανιστεί σε μαύρο και λευκό χρώμα και σε χωρητικότητες 16GB και 32GB. Η τιμή τους σε συνδυασμό με συμβόλαια δεδομένων στο δίκτυο της AT&T θα είναι για την Αμερική 199 και 299 δολάρια, ρίχνοντας παράλληλα την τιμή του iPhone 3GS (με ίδιο συμβόλαιο) στα 99 (δολάρια). Το iPhone 4 θα κυκλοφορήσει στις 24 Ιουνίου σε Αμερική, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία και Ιαπωνία με τις προπαραγγελίες να ξεκινούν από τις 15 του ίδιου μήνα. Άλλες 18 χώρες θα ακολουθήσουν μέσα στον Ιούλιο, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο ο συνολικός αριθμός θα φτάσει στις 88. Ευελπιστούμε ότι μέχρι τότε θα έχουμε κι εμείς τη χαρά να το υποδεχτούμε…
Η αναβάθμιση των συσκευών iPhone 3G, iPhone 3GS και iPod touch στο iOS 4 θα γίνει δωρεάν για όλες τις συσκευές στις 21 Ιουνίου.
Στον παρακάτω player μπορείτε να δείτε τη στιγμή της αποκάλυψης του iPhone 4 από τον Steve Jobs:

Πηγή: Nooz.gr

iPhone 4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share