Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Ο Σκούτζικας (laudakia stellio)-Agama stellio


Ο Σκούτζικας (laudakia stellio)

Ο … γνωστός μας και «περιβόητος» σκούτζικας ακούει στο επιστημονικό όνομα Laudakia stellio (παλαιότερα Agama stellio) και είναι ο μόνος ευρωπαϊκός εκπρόσωπος μιας μεγάλης οικογένειας τροπικών σαυρών. Ζει αποκλειστικά στην Κέρκυρα, στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης και σε μερικά νησιά του Αιγαίου (εκτός Ελλάδας: στη Μάλτα, τη Νοτιοδυτική Ασία και τη Βόρεια Αίγυπτο). Γενικά είναι γνωστός σαν «κροκοδειλάκι», αλλά σε ορισμένα μέρη έχει αποκτήσει τοπικό όνομα.
Εκτός από «σκούτζικας» στην Κέρκυρα, στο Μαραθόκαμπο της Σάμου είναι γνωστός ως «κουρκούδιαλος» Από πότε ζει στην Κέρκυρα δεν είναι εξακριβωμένο. Η μόνη πληροφορία που έχουμε (δυστυχώς προφορική και χωρίς καμία τεκμηρίωση) είναι ότι μεταφέρθηκε εδώ από βρετανό φυσιοδίφη στα χρόνια της Αγγλοκρατίας.
Ζει σε βραχώδεις περιοχές (στο Αιγαίο) και σε δεντρώδεις στην Κέρκυρα προσαρμόζοντας κατάλληλα τα χρώματά του (στην Κέρκυρα καφέ με κίτρινες ρίγες και κίτρινο τριγωνικό κεφάλι). Η παρουσία του εντοπίζεται τουλάχιστον σε δύο σημεία της πόλης μας και σε έναν ευρύ θύλακα στο κέντρο του νησιού. Τρώει μόνο έντομα και ορισμένες φυτικές ουσίες, ενώ τρομάζει εύκολα από την ανθρώπινη παρουσία και εξαφανίζεται στα ψηλά κλαδιά των δέντρων ή μέσα στις φλούδες αν ο άνθρωπος πλησιάσει πολύ.
Οι σκούτζικες ζουν σε ζευγάρια ή μοναχικά, ζευγαρώνουν το Μάρτη ή Απρίλη και το θηλυκό γεννά 2-3 φορές από 6-8 αυγά τα οποία ανοίγουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Τα ενήλικα άτομα φτάνουν το μήκος των 30 εκατοστών και κάποιες φορές το ξεπερνούν.
 Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι ο «σκούτζικας» περιλαμβάνεται στα προστατευόμενα είδη της ελληνικής πανίδας του προεδρικού διατάγματος 67/1981 (ΦΕΚ 23/Α, 30-1-1981, πίνακας 2/Σπονδυλωτά-Ερπετά) και της κοινοτικής οδηγίας 92/43 της 21ης Μάη 1992, για τη διατήρηση των φυσικών ενδιαιτημάτων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Προσοχή λοιπόν, αν τον αντικρίσετε σε κάποια πέτρα δίπλα σας ή στο μουράγιο να απολαμβάνει τον ήλιο, μην φοβηθείτε. Δεν είναι σε καμία περίπτωση επικίνδυνος και φοβάται πολύ περισσότερο από ότι ίσως εσείς.


Γιώργος Σ. Ζούμπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share