Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 1-0 (videos) - Α.Ε.Κ., Παναθηναϊκός



Η ΑΕΚ σκόραρε νωρίς με τον Τζιμπούρ, έχασε ευκαιρίες να "κλειδώσει" τη νίκη και στο τέλος άντεξε στην πίεση του Παναθηναϊκού (1-0). Στο -4 από την κορυφή οι "πράσινοι", στο -1 από τους "πράσινους" οι "κιτρινόμαυροι". Σχολίασε live για το contra.gr ο Αλέξης Σπυρόπουλος (videos).
Η εικόνα του αγώνα
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού ένιωσε την ίδια έκπληξη με τους οπαδούς της ΑΕΚ όταν διαπίστωσε ότι στην "κιτρινόμαυρη" 11άδα του ντέρμπι κάνουν ντεμπούτο τρεις παίκτες και συγκεκριμένα οι Νταντόμο, Γκερέιρο και Αργυρίου. Το γκολ από τα αποδυτήρια του Ράφικ Τζιμπούρ, ωστόσο, έμελλε να σημαδέψει ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο και αυτό γιατί η ΑΕΚ πατούσε εξ αρχής πολύ πιο σταθερά από τον αντίπαλό της στο γήπεδο, είχε την ψυχολογία με το μέρος της και, φυσικά, τον κόσμο που πλησίαζε τις 40.000, για πρώτη φορά μετά από καιρό.....


Ο Παναθηναϊκός, από την άλλη πλευρά, όχι μόνο άργησε να συνέλθει από την ψυχρολουσία του 4ου λεπτού, όταν -επιτέλους- συνήλθε εξακολουθούσε να κουβαλά τα αγωνιστικά βάρη του πρόσφατου παρελθόντος. Οι παίκτες του, κυρίως στη μεσαία γραμμή, έκαναν εύκολα το λάθος, αδυνατώντας να προωθήσουν με στοιχειωδώς καλές προϋποθέσεις το παιχνίδι. Αποτέλεσμα; Ο Σισέ να βολοδέρνει μόνος και αβοήθητος γύρω από την αντίπαλη περιοχή. Ενδεικτικό το γεγονός ότι ο Γάλλος πρωτοπάτησε περιοχή με την μπάλα στο 21ο λεπτό.
Η ΑΕΚ, όσο περνούσε η ώρα, τόσο ευκολότερα έφτανε κοντά στην περιοχή του Τζόρβα, ενώ με άριστη αλληλοκάλυψη έκλεινε όλους τους διαδρόμους προς την εστία του Σάχα. Ο Αργεντινός πορτιέρο ένιωσε για πρώτη φορά τους επιθετικούς του Παναθηναϊκού στο 42ο λεπτό, όταν το σουτ του Λουίς Γκαρσία βρήκε στη βάση του αριστερού δοκαριού για να καταλήξει κόρνερ. Η ανωτερότητα της ΑΕΚ, που είχε ως κύριους μοχλούς τους Γκερέιρο, Καφέ και Τζιμπούρ, μεταφράστηκε σε δυο αξιόλογες ευκαιρίες λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου.
Με το ξεκίνημα του δεύτερου 45λεπτου, η ΑΕΚ προσπάθησε να κάνει ό,τι και στην αρχή του πρώτου, αλλά η καρφωτή κεφαλιά του Τζιμπούρ από το ύψος της μικρής περιοχής μετά τη συστημένη σέντρα του Νταντόμο έφυγε άουτ.
Το παιχνίδι κύλησε χωρίς απρόοπτα και συγκινήσεις μέχρι το 64', όταν ο Μάκος φλέρταρε με το 2-0, το οποίο απέτρεψε ο Τζόρβας με εκπληκτική απόκρουση. Στο αμέσως επόμενο λεπτό, ο αμυντικός μέσος της ΑΕΚ έφευγε τραυματισμένος από τον αγωνιστικό χώρο και η ΑΕΚ έχανε ένα σημαντικό στήριγμα στη μεσαία γραμμή.
Ο Παναθηναικός εκμεταλλεύτηκε το γεγονός και μετέφερε το παιχνίδι προς τα καρέ του Σάχα με τον Σισέ και τον Γκαρσία να απειλούν διαδοχικά, στο 67' και το 70' αντίστοιχα. Την ευκαιρία του ντέρμπι, όμως, κλότσησε επιδεικτικά ο Ζιλμπέρτο στο 84'. Ένα λεπτό αργότερα, ο Τζόρβας εμπόδισε τον Λεονάρντο να βάλει τελεία στο ματς.
Το κλειδί του αγώνα
Η ΑΕΚ ήθελε τη νίκη πιο πολύ. Πίεσε , πάλεψε, έτρεξε. Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που ήταν νωθρός στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού, έκανε πολλά -αβίαστα- λάθη και όταν επιτάχυνε είχε ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.
ΜVP
Μια επίθεση μόνος του ο Ράφικ Τζιμπούρ έπαιρνε την μπάλα από το κέντρο και αναστάτωνε την άμυνα του Παναθηναϊκού. Το γκολ ΄- υπογραφή στο ντέρμπι αρκεί για να του απονεμηθεί ο τίτλος του πολυτιμότερου. Κοντά του σε απόδοση ο απροσπέλαστος Δέλλας.
Αδύναμος κρίκος
Αμέτρητα τα λάθη των μέσων του Παναθηναικού στο α' ημίχρονο και κακές επιθετικές επιλογές στο β', συνέθεσαν τη συνολική εικόνα των "πρασίνων" στο ντέρμπι. Ο Ζιλμπέρτο, όμως, κερδίζει επαξίως το... "χρυσό βατόμουρο". Η ευκαιρία που έχασε δεν χάνεται από παίκτη της κλάσης του.
TO LIVE TOY AΓΩΝΑ (σε σχολιασμό Αλέξη Σπυρόπουλου):
Ο Αλέξης Σπυρόπουλος σχολιάζει: Αυτή η ενδεκάδα της ΑΕΚ στην αρχή της περιόδου θα ήταν σουρεάλ. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι ο Χιμένεθ ψάχνει ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων και των ορίων των ποδοσφαιριστών. Ουσιαστικά μαθαίνει την ομάδα. Έχει μια λογική να βάζεις τον Λαγό στα χαφ, αλλά φέρνει στο παιχνίδι έναν άγνωστο παίκτη, τον Νταντόμο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα 4-2-3-1. Η ενδεκάδα του Παναθηναϊκού είναι στη λογική του αγώνα με τη Ρούμπιν. Ο Σιμάο μπροστά από τους αμυντικούς, ενώ ο Καραγκούνης θυσιάστηκε για την επιστροφή του Ζιλμπέρτο Σίλβα. Βέβαια, το μόνιμο ερώτημα είναι πώς θα φτάσει η μπάλα στον Σισέ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία του Λουίς Γκαρσία εναντίον του Νταντόμο και του Χριστοδουλόπουλου εναντίον του Αργυρίου.
4ο λεπτό, ΓΚΟΛ: Λανθασμένη απόκρουση του Σαριέγκι στέλνει την μπάλα στο αριστερό πόδι του Τζιμπούρ, ο οποίος με χαμηλό διαγώνιο σουτ νικά τον Τζόρβα και ανοίγει -από τα αποδυτήρια- το σκορ (1-0).
15ο λεπτό, το σχόλιο του Αλέξη Σπυρόπουλου: Συνηθισμένη ιστορία για την άμυνα του Παναθηναϊκού. Ένα... "μπου" έκανε ο Τζιμπούρ στον Σαριέγκι και ήταν αρκετό για να τρομάξει ο Βάσκος. Ουσιαστικά ο αμυντικός του Παναθηναϊκού έστρωσε στον Τζιμπούρ, ο οποίος με σούπερ εκτέλεση έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.
20ο λεπτό: Κεφαλιά του Δέλλα από κόρνερ του Γκερέιρο βρίσκει στα σώματα των αμυνομένων και φεύγει πάνω από τα δοκάρια του Τζόρβα.
30ο λεπτό, ο Αλέξης Σπυρόπουλος σχολιάζει: Ολα ακολουθούν την φυσιολογική ροή του γρήγορου γκολ. Η αυτοπεποίθηση της ΑΕΚ γιγαντώθηκε, ενώ ο σπόρος της ανασφάλειας έχει πέσει στο χώμα του Παναθηναϊκού. Μια αυτοπεποίθηση που φαίνεται από τις πρωτοβουλίες και τα τρεξίματα ακόμα και παικτών που δεν έχουν προσωπικότητα, αλλά βγάζουν προσωπικότητα. Ο Παναθηναϊκός κάνει αβίαστα λάθη, από τον Σισέ έως τον Βύντρα. Η καλύτερη επιθετική δυνατότητα του Παναθηναϊκού για να φτάσει η μπάλα στον Σισέ είναι ο Κατσουράνης που παίζει δεκάρι. Μόνο που τα δεκάρια είναι γρήγορα και ευέλικτα. Ο Κατσουράνης είναι γρήγορος και ευέλικτος στο μυαλό, όχι στα πόδια.
31ο λεπτό: Κόρνερ του Γκερέιρο, κεφαλιά του Νασούτι ψηλά άουτ.
34ο λεπτό: Ο Γκερέιρο εκτελεί φάουλ από τη δεξιά πλευρά, ο Δέλλας πιάνει πιεζόμενος γυριστή κεφαλιά και η μπάλα περνάει δίπλα από το δεξί δοκάρι του Τζόρβα.
40ο λεπτό: Δυνατό συρτό σουτ του Λουίς Γκαρσία εκτός περιοχής, στέλνει την μπάλα στη βάση του αριστερού δοκαριού του Σάχα.
43ο λεπτό: Συνδυασμός Μπερνς - Τζιμπούρ καταλήγει σε άστοχο βολέ του Γκερέιρο μέσα από τη μεγάλη περιοχή των "πρασίνων".
45ο λεπτό: Φάση διαρκείας κοντά στα καρέ του Παναθηναϊκού τελειώνει με συρτό διαγώνιο σουτ του Λαγού εκτός περιοχής. Ο Τζόρβας είδε, πέφτοντας, την μπάλα να φεύγει έξω από το αριστερό του δοκάρι.
Ημίχρονο, ο Αλέξης Σπυρόπουλος σχολιάζει: Λογικό σκορ για λήξη ημιχρόνου. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να δίνει αβίαστα λάθη με οποιονδήποτε παίκτη και να προσφέρει έξτρα επιθέσεις στην ΑΕΚ. Η ΑΕΚ πήρε πολλά στημένα και όλα ήταν επικίνδυνα για δύο λόγους: Πρώτον, για τα καλά χτυπήματα του Γκερέιρο και δεύτερον, για τον όγκο του Δέλλα. Τον Παναθηναϊκό τον κράτησε ο Μπουμσόνγκ τόσο ψηλά όσο χαμηλά. Η μοναδική στιγμή που πήγαν οι πράσινοι να αλλάξουν το 1-0 ήταν από το ένα και μοναδικό λάθος του καλύτερου παίκτη της ΑΕΚ, του Δέλλα. Λογική πιθανότητα του Παναθηναϊκού για να αλλάξει κάτι είναι ο Γιώργος Καραγκούνης που ήδη ετοιμάζεται για το δεύτερο ημίχρονο.
46ο λεπτό: Μακρινό σουτ του Νταντόμο διώχνει με τις γροθιές ο Τζόρβας.
48ο λεπτό: Σέντρα - ξυραφιά του Νταντόμο από θέση αριστερού εξτρέμ, καρφωτή κεφαλιά του Τζιμπούρ από τη μικρή περιοχή, άουτ η μπάλα!
49ο λεπτό: Μακρινό σουτ του Σισέ στην εξωτερική πλευρά των διχτυών του Σάχα.
51ο λεπτό: Βολίδα του Τζιμπούρ εκτός περιοχής, πάνω από τα δοκάρια του Τζόρβα.
60ο λεπτό, ο Αλέξης Σπυρόπουλος σχολιάζει: Δύο είναι τα πράγματα που κρατάμε: Πρώτον, με την αναμενόμενη είσοδο του Καραγκούνη ο Παναθηναϊκός κυκλοφόρησε καλύτερα την μπάλα και δεύτερον, η ΑΕΚ δεν έκανε το 2-0 στις δύο ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου. Μεμονωμένα άρχισε και η ΑΕΚ να κάνει λάθη όπως με τον Αργυρίου, ενώ άρχισε να μπαίνει θέμα δυνάμεων των γηπεδούχων απέναντι στο παιχνίδι κατοχής του Παναθηναϊκού.
64ο λεπτό: Ο Τζιμπούρ πασάρει στο Λαγό, το σουτ του οποίου από το ύψος της μεγάλης περιοχής εξουδετερώνει με μπλονζόν στη δεξιά του γωνία ο Τζόρβας.
67ο λεπτό: Κάθετη πάσα του Λουίς Γκαρσία στον Σισέ, ο οποίος σουτάρει συρτά στην κίνηση για να μπλοκάρει ο Σάχα.
70ο λεπτό: Μακρινό σουτ του Λουίς Γκαρσία με το αριστερό, αποκρούει δύσκολα ο Σάχα.
80ο λεπτό, ο Αλέξης Σπυρόπουλος σχολιάζει: Αυτά που λέγαμε για το θέμα αντοχών της ΑΕΚ βγήκαν στο γήπεδο με τους μυϊκούς τραυματισμούς των Μάκου και Γκερέιρο. Ηδη πριν από αυτό οι επιθέσεις του Παναθηναϊκού έβγαιναν πιο εύκολα και αποτυπώθηκαν σε τρία σκοτωμένα σουτ. Ο Νιόπλιας έπαιξε όλα για όλα και στο 70' βρήκε την σωστή ενδεκάδα του Παναθηναϊκού. Ο Κατσουράνης στόπερ, ο Μαυρίας δεξιά, ο Γκαρσία αριστερά και ο Χριστοδουλόπουλος δεκάρι.
84ο λεπτό: Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, ανενόχλητος απέναντι στον Σάχα, αστοχεί απελπιστικά από τη μικρή περιοχή.
85ο λεπτό: Δυνατό σουτ του Λεονάρντο με το δεξί εξουδετερώνει οΤζόρβας.
Λήξη αγώνα, σχολιάζει ο Αλέξης Σπυρόπουλος: Η τύχη του Παναθηναϊκού έπεσε στο αριστερό πόδι του Ζιλμπέρτο, προϊόν πίεσης και σύμπτωσης. Οπωσδήποτε ο Παναθηναϊκός το έκανε δύσκολο στις συνθήκες για την ΑΕΚ, αλλά όχι και τόσο για μια ΑΕΚ που είχε τρεις τραυματισμούς. Συνολικά στο 90λπτο είχε σημαντική συμμετοχή ώστε να μην ξεφύγει το σκορ και ο Τζόρβας, ο οποίος έκανε ίσως το καλύτερο παιχνίδι του. Σωστό αποτέλεσμα και μια ωραία εικόνα με 40.000 ζευγάρια κίτρινα χέρια να πανηγυρίζουν.

ΔΑΙΤΗΤΗΣ: Α.ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΗΘΟΙ: Δ.ΣΑΡΑΙΔΑΡΗΣ, Λ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

Συνθέσεις

Α.Ε.Κ.:

Σεμπάστιαν Σάχα, Κριστιάν Νασούτι, Τραϊανός Δέλλας, Κλαούντιο Νταντόμο (83' Νίκος Καράμπελας), Παναγιώτης Λαγός, Παντέλης Καφές, Γρηγόρης Μάκος (66' Σάββας Γκέντσογλου), Ρότζερ Γκερέιρο (73' Περέιρα Λεονάρντο), Ανέστης Αργυρίου, Νέιθαν Μπερνς, Ραφίκ Τζιμπούρ

Παναθηναϊκός:

Αλέξανδρος Τζόρβας, Λουκάς Βύντρα, Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ, Γιόσου Σαριέγκι (71' Xάρης Μαυρίας ), Νίκος Σπυρόπουλος (84' Γιώργος Ιωαννίδης), Μάτε Σιμάο (46' Γιώργος Καραγκούνης), Ζιλμπέρτο Σίλβα, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Κώστας Κατσουράνης, Λουίς Γκαρσία, Τζιμπρίλ Σισέ
  • Το film του αγώνα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share