Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Κουπόνια για πληρωμή οικιακών βοηθών αλλά και κατ' οίκον καθηγητών!



Με κουπόνια θα πληρώνονται οι οικιακές βοηθοί, οι απασχολούμενοι κατ΄ οίκον φροντιστές καθηγητές, τεχνίτες, κηπουροί, κομμώτριες κ.ά. Πως θα λειτουργεί το όλο σύστημα

Τα κουπόνια και τα εξελιγμένης τεχνολογίας ΑΤΜ δεύτερης γενιάς εισέρχονται στον πόλεμο που έχει κηρύξει το υπουργείο Εργασίας κατά της εισφοροδιαφυγής. Από τις αρχές του 2011 και βάσει του νόμου 38/63/10 μια σειρά από επαγγελματίες, όπως οι οικιακοί .......




βοηθοί (ανασφάλιστοι και μη), οι καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα, οι κομμώτριες, μανικιουρίστες που προσφέρουν εργασία κατ΄ οίκον, οι κηπουροί, οι φυσικοθεραπευτές και οι κάθε ειδικότητας τεχνίτες που καλούνται για μικροεπισκευές σε σπίτια, δεν θα αμείβονται πλέον από τους περιστασιακούς εργοδότες με μετρητά ή με επιταγές, αλλά με... κουπόνια τα οποία θα εξαργυρώνουν. Θα παίρνουν, δηλαδή, το κουπόνι και θα εισπράττουν μετρητά.
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα το “Βήμα” ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης: «Με τον τρόπο αυτόν θα περιορίσουμε την εισφοροδιαφυγή που μόνον απ΄ αυτές τις κατηγορίες επαγγελματιών, στην πλειοψηφία τους μετανάστες, ευελπιστούμε, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα εισπράξουν περί τα 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο». Αποκάλυψε μάλιστα ότι σύμφωνα με μετρήσεις που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, στην Ελλάδα απασχολούνται αυτή τη στιγμή περί τις 350.000 οικιακές βοηθοί, από τις οποίες μόνον οι περίπου 30.000 είναι ασφαλισμένες. Οι περισσότερες εργάζονται μία φορά την εβδομάδα σε κάθε σπίτι και αμείβονται χωρίς να δίνουν καμία απόδειξη.
Ο κ. Κουτρουμάνης βεβαιώνει ότι για την εφαρμογή του συστήματος αμοιβής με κουπόνια σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών δεν απαιτείται νέος νόμος, αφού καλύπτεται από τον νόμο που ψηφίστηκε ήδη το περασμένο καλοκαίρι για το Ασφαλιστικό. Ηδη προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την προμήθεια σε πρώτη φάση 6.000 ΑΤΜ δεύτερης γενιάς και εν συνεχεία για την προμήθεια άλλων 6.000 τα οποία θα εγκατασταθούν σε όλη την Ελλάδα, έξω από τράπεζες, σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και σε ασφαλιστικά ταμεία. Τη δαπάνη για την προμήθεια και την εγκατάσταση των ΑΤΜ έχουν αναλάβει, όπως είπε ο υφυπουργός, οι δύο μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί οργανισμοί της χώρας, ήτοι το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ που έχουν άμεσο συμφέρον για τον περιορισμό ή ακόμη τη μηδένιση της εισφοροδιαφυγής.
Το νέο σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης, και θα είναι υποχρεωτικό για όλους. Ακόμη και για όσους χρησιμοποιούν περιστασιακά εργάτες για μερεμέτια στο σπίτι, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Πώς θα λειτουργεί το όλο σύστημα
Οι εργοδότες θα προμηθεύονται τα ειδικά κουπόνια αμοιβής από τις ΑΤΜ που θα εγκατασταθούν από τον Ιανουάριο σε διάφορα σημεία, κυρίως έξω από τις τράπεζες και τα ΚΕΠ. Θα βάζουν στις ΑΤΜ χρήματα και θα λαμβάνουν κουπόνια ίσης αξίας με τα χρήματα που τοποθέτησαν. Εχουν προβλεφθεί κουπόνια από 5 ευρώ ως και 100 ευρώ. Στα κουπόνια αυτα υπάρχει πρόνοια ώστε να καταβάλλεται αυτομάτως στα ασφαλιστικά ταμεία και η εργοδοτική εισφορά. Π.χ., το 20% της αξίας κάθε κουπουνιού θα είναι η εργοδοτική εισφορά. Με τον τρόπο αυτόν ο ενδιαφερόμενος δεν θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει ξεχωριστά την εργοδοτική εισφορά.
Με τα κουπόνια αυτά θα πληρώνει τις οικιακές βοηθούς που εργάστηκαν γι΄ αυτόν ή τους εκπαιδευτικούς που παραδίδουν κατ΄ οίκον ιδιαίτερα μαθήματα κτλ. Εν συνεχεία, ο/η κάτοχος του κουπονιού αυτού θα πηγαίνει στις ίδιες ΑΤΜ, θα τοποθετεί το κουπόνι και έναν κωδικό και θα εισπράττει τα χρήματα. Ο νόμος προβλέπει και χρηματικές ποινές για τον εργοδότη που δεν συμμορφώνεται. Οι ποινές κυμαίνονται από 2.000 ως και 5.000 ευρώ. Τα κουπόνια που θα παίρνει ο εργοδότης θα εκπίπτουν από την Εφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share