Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Έγιναν πλούσιοι από ένα ...βάζο!




Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν είχαν φανταστεί πως εκείνο το βουτηγμένο στη σκόνη, πολύχρωμο κινέζικο βάζο που βρήκαν, ενώ καθάριζαν τη σοφίτα του σπιτιού των εκλιπόντων γονιών τους σε προάστιο του δυτικού Λονδίνου, θα έφτανε στο σημείο να πουληθεί σε δημοπρασία έναντι του αστρονομικού ποσού των 50 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος για δύο αδέλφια από τη Μεγάλη Βρετανία (έναν άνδρα και μια γυναίκα, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει γίνει γνωστή) που, στην προσπάθειά τους να ξεφορτωθούν όλη τη «σαβούρα» που κληρονόμησαν, κατέληξαν πολυεκατομμυριούχοι.

Για καλή τους τύχη, μεταξύ των αντικειμένων τα οποία μάζευαν σκόνη στην σοφίτα, ήταν και ένα «παρδαλό» βάζο ύψους εκατοστών. Ωστόσο, τόσο οι ίδιοι οι κληρονόμοι όσο και ο μικρός οίκος «Bainbridges» στον οποίο αυτοί απευθύνθηκαν για να «σκοτώσουν» όσο-όσο τη «σαβούρα», έπρεπε να περιμένουν έως την ημέρα της δημοπρασίας για να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του θησαυρού που είχαν βγάλει στο σφυρί.

Όπως αποδείχθηκε, το βάζο προερχόταν από την περίοδο της δυναστείας Κιανλόνγκ (1735-1799). Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα και με τις προσφορές να πέφτουν βροχή για μισή ώρα, το εν λόγω βάζο εκτοξεύθηκε από τα 940 ευρώ (που ήταν η ενδεικτική του τιμή σύμφωνα με τον οίκο) στα 50,6 εκατ. ευρώ (62,3 εκατ. ευρώ εάν συνυπολογιστεί η προμήθεια του οίκου και ο φόρος). Οσο για τον πλειοδότη, αυτός λέγεται πως είναι ένας εξαιρετικά πλούσιος Κινέζος βιομήχανος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share