Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Πρώτοι σε θανάτους από τροχαία


Την πλήρη αποτυχία της ελληνικής πολιτείας να περιορίσει τους θανάτους από τροχαία αποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία για τις 271 περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δημοσίευσε χθες η Eurostat.

Πέντε περιοχές της Ελλάδας περιλαμβάνονται στην πρώτη δεκάδα με τις ευρωπαϊκές περιοχές όπου σημειώνονται οι περισσότεροι θάνατοι από τροχαία:

Πελοπόννησος (251 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων σε τροχαία το 2008),

Στερεά Ελλάδα (231 θάνατοι),

Δυτική Ελλάδα (229),

Νότιο Αιγαίο (203),

Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (198).

Συνολικά η Ελλάδα διαθέτει εννέα περιφέρειες όπου σημειώνονται περισσότεροι από 140 θάνατοι σε τροχαία. Τον χαμηλότερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους συγκεντρώνει η περιφέρεια Αττικής με 50 θανάτους.

Στην Ευρώπη η περιφέρεια με τους λιγότερους θανάτους σε τροχαία είναι η περιφέρεια της Θεούτα με μηδέν θανάτους και ακολουθούν η Βιέννη και το Βερολίνο με 16 και η Βρέμη με 18 θανάτους. Από το 2000 μέχρι σήμερα οι θάνατοι σε τροχαία έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 30% σε ολόκληρη την Ενωση.

Ενα δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο αφορά την αύξηση ή μείωση του πληθυσμού στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα η σημαντικότερη αύξηση πληθυσμού την περίοδο 2004-2008 σημειώθηκε στα Ιόνια νησιά με ποσοστό 11,5‰. Η σημαντικότερη μείωση παρατηρείται στην περιφέρεια Β. Αιγαίου με ποσοστό 2,9‰.

Πανευρωπαϊκά η σημαντικότερη μείωση πληθυσμού παρατηρείται στη Γερμανία όπου σε 14 περιφέρειες ο πληθυσμός μειώθηκε περισσότερο από 3‰. Τέλος, το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων ηλικίας μεταξύ 55 και 64 ετών που εξακολουθεί να εργάζεται καταγράφεται στην περιφέρεια Πελοποννήσου (55,7%) και το χαμηλότερο στην περιφέρεια Β. Αιγαίου (36,2%).

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share