Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Οι σκόπιμες (;) ασάφειες


Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Ο κ. Παπανδρέου στήριξε και πάλι τα μάλα τον προσωπικό φίλο του Τ. Ερντογάν, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Ερζερούμ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έδωσε κατ' ουσίαν το περιθώριο στον κ. Ερντογάν να ολοκληρώσει ήσυχα τις εκλογές του τον προσεχή Ιούνιο και στη συνέχεια να συγκληθεί το Ανώτατο Συμβούλιο των δύο χωρών στην Αγκυρα. Οι ενδεχόμενες αποφάσεις των δύο πρωθυπουργών, τότε (σ.σ.: αν στο ενδιάμεσο δεν έχουν γίνει εκλογές και στην Αθήνα), θα αποτελέσουν, ίσως, το σταθερό υπόβαθρο για να προχωρήσει η ελληνική «πρωτοβουλία» για μια Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας ώστε να ενταχθεί πλήρως η Αγκυρα στην Ε.Ε.

Πέρα από ορισμένες -επιτυχημένες επικοινωνιακά- «σκληρές φράσεις» του κ. Παπανδρέου στην ομιλία του (σ.σ.: και με το κενό που υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή για την αντίστοιχη ομιλία του κ. Ερντογάν) ο Ελληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του δημιούργησε σκοπίμως (;) ορισμένες ασάφειες:

* Κάλεσε τον κ. Ερντογάν να απευθυνθούν από κοινού «στη Διεθνή Δικαιοσύνη για να κριθεί (το θέμα της υφαλοκρηπίδας) με βάση το διεθνές Δίκαιο». Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα η Ελλάδα επέμενε απολύτως στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με βάση μόνον το Διεθνές Δίκαιο για τη θάλασσα, τα οποία η Αγκυρα απορρίπτει εξίσου.

* Ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στην «υφαλοκρηπίδα» με βάση τις μέχρι τώρα διερευνητικές επαφές. Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα αναφέρεται μόνον στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και όχι στην οριοθέτηση του συνόλου της υφαλοκρηπίδας (Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο) με την Τουρκία. Επιπροσθέτως, ο κ. Παπανδρέου ουδόλως ανέφερε τη λέξη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Υπενθυμίζεται και εδώ ότι η Αγκυρα αρνείται κατηγορηματικώς να δεχτεί οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο, όσο δεν λύνεται το κατά την Τουρκία «πρόβλημα του Καστελόριζου».

* Ενώπιον των Τούρκων πρέσβεων, ο κ. Παπανδρέου διαχώρισε τη θέση του «καλού» κ. Ερντογάν από «τους άλλους κακούς», αναφερόμενος στη μονίμως παραβατική συμπεριφορά της Αγκυρας στο Αιγαίο...

Λίγο ακόμα και θα γίνει ανέκδοτο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share