Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Η Κέρκυρα στον χώρο



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η αναβίωση του ελληνικού ενδιαφέροντος για την συμφωνία με την Αλβανία, προκειμένου να χαραχτούν οι θαλάσσιες ζώνες, ίσως και ν' αποτελέσει την αφορμή για την αφύπνιση των τοπικών Αρχών.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη περίοδο πέρασαν νύχτα από το νομαρχιακό συμβούλιο τόσο η γνωμοδότηση για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου ΙΤGI ανάμεσα σε Παξούς και Λευκίμμη όσο και η αποδοχή του προσδιορισμού ως δυνάμει θαλάσσιου, αιολικού πάρκου της περιοχής ΒΔ των Αυλιωτών στο ειδικό, εθνικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ. Υπόθεση, που εκ των υστέρων προκάλεσε τόσες αντιδράσεις... Πρόκειται για περιπτώσεις φαινομενικά διαφορετικές και προφανώς διαφορετικής αξίας, με ένα όμως κοινό χαρακτηριστικό, ότι βάζουν την Κέρκυρα στο χώρο αναδεικνύοντας έτσι την ιδιαίτερη αξία της.
Κι επειδή η θέση της είναι σημαντική παράμετρος της ιδιοσυστασίας της μαζί με την ομορφιά και τα πολιτισμικά δάνεια, ίσως θάπρεπε οι φορείς της διοίκησης και οι τοπικοί συλλογικοί θεσμοί να γίνουν πιο εξωστρεφείς ώστε να αναλάβουν επιτέλους από την προστιθέμενη αξία της. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο σημαντικότερος πόρος της Κέρκυρας είναι θέση της! Αυτό το κατάλαβαν όλοι οι κατακτητές που πέρασαν από εδώ από αρχαιοτάτων χρόνων!!! Οι Κερκυραίοι λίγο δυσκολεύονται...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share