Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Θαλάσσια σύνορα

ΑΘΗΝΑ. «Ζωντανή» εξακολουθεί να θεωρεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τη διμερή συμφωνία για τη χάραξη των θαλασσίων συνόρων Ελλάδας - Αλβανίας, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται υφαλοκρηπίδα στα Διαπόντια νησιά αποδίδοντας έτσι ξεχωριστή σημασία στην Κέρκυρα και την Περιφέρεια Ιόνιων νησιών. Απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του υπΕξ , Γρ. Δελαβέκουρας (φωτο) είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε προχωρήσει σε μία σημαντική συμφωνία με την Αλβανία, μια συμφωνία η οποία δεν έχει κυρωθεί ακόμα εκ μέρους της αλβανικής πλευράς. Είχαμε τη γνωστή εμπλοκή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας. Είναι όμως ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, διότι η συμφωνία υπάρχει και βασίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο αποτελεί και ένα πολύ σημαντικό προηγούμενο για την περιοχή μας.»
Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν πρόσφατο δημοσίευμα της κ.Ε. ότι δηλαδή η μόχλευση όλων των σχετικών ζητημάτων στα ανατολικά και τα δυτικά της χώρας σε σχέση και με τις επικείμενες έρευνες για την ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, είχε ως αποτέλεσμα την αναγνώριση της ανάγκης να επιλυθούν το συντομότερο και τα ανοικτά ζητήματα διευθέτησης των θαλασσίων συνόρων.
Στην ίδια συνάντησή του με τους δημοσιογράφους χθες ο Γ. Δελαβέκουρας αναφέρθηκε και στις ελληνοαλβανικές σχέσεις λέγοντας «Περιμένουμε να δούμε τη διεξαγωγή της απογραφής που θα πραγματοποιηθεί στην Αλβανία, η οποία θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και θέλουμε να βλέπουμε από την Αλβανία ακριβώς να κάνει βήματα προκειμένου να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της μειονότητας».
Η διπλωματική κινητικότητα που παρατηρείται στην περιοχή επιβεβαιώνεται και από την επικείμενη επίσκεψη του υφυπουργού Σπ. Κουβέλη στο Σεράγεβο στις 24 και 25 Ιανουαρίου προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση για τη Στρατηγική Μακροπεριοχής Αδριατικής-Ιονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share