Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Υποθαλάσσιες φτερωτές μετατρέπουν την παλίρροια σε ενέργεια

fterotes Μια υποθαλάσσια φτερωτή είναι ο πιο σύγχρονος τρόπος μετατροπής των δυνάμεων της θάλασσας σε ενέργεια. Η φτερωτή, που έχει άνοιγμα πτερύγων 12 μέτρα, αγκιστρώνεται στον πυθμένα με τη βοήθεια ενός σταθμού πρόσδεσης. Ανάμεσα στη φτερωτή και το ρεμέτζο υπάρχει ένα καλώδιο. Αυτό, από τη μια, συγκρατεί τη φτερωτή στη θέση της και, από την άλλη, μεταφέρει στη στεριά τον ηλεκτρισμό που παράγουν μια τουρμπίνα και μια γεννήτρια. Το συνολικό βάρος της κατασκευής είναι περίπου 7 τόνοι.
Η φτερωτή, που ενεργοποιείται από την παλίρροια, συμπεριφέρεται όπως η ανεμογεννήτρια. Οι κινήσεις της κατευθύνονται με τη βοήθεια ενός πηδαλίου και, όπως κατέδειξαν τα πειράματα, οι κινήσεις σε σχήμα «8» παράγουν τη μέγιστη ποσότητα ενέργειας, δηλαδή γύρω στα 500 κιλοβάτ.
Η κατασκευή, που βαφτίστηκε «Deep Green», είναι έργο της σουηδικής εταιρίας Minesto. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμές σε μια φτερωτή μινιατούρα σε δεξαμενές νερού στο Γκέτεμποργκ, ενώ για φέτος προγραμματίζονται τα πρώτα πειράματα σε πραγματικό ενάλιο περιβάλλον, στ’ ανοιχτά της βόρειας Ιρλανδίας. Θα χρησιμοποιηθεί ένα πρωτότυπο σε κλίμακα 1:4. Εφόσον όλα ευοδωθούν, η εταιρία υπολογίζει πως το προϊόν θα λανσαριστεί το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share