Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

H Νέα Κάμερα Της Hasselblad Με 200 Megapixels

Η εταιρεία Hasselblad είναι γνωστή για υψηλούς αριθμούς σε megapixel , αλλά αυτό καταντάει κάπως γελοίο. Από την άλλη πλευρά, η λύση της μηχανικής που εφαρμόστηκε για να δημιουργηθούν αυτά τα νούμερα είναι ενδιαφέρουσα.
Οι περισσότεροι κατασκευαστές φωτογραφικών καμερών, περιλαμβανόμενης και της Hasselblad, αυξάνουν τον αριθμό των pixel των αισθητήρων μειώνοντας το μέγεθος των φωτοευαίσθητων σημείων και συμπιέζοντας τα σε πλησιέστερες θέσεις. Αυτό έχει μερικά οφέλη, αλλά επίσης και μειονεκτήματα, ένα εκ των οποίων είναι ένα είδος αξεπέραστου τείχους στην πυκνότητα των pixel , στο οποίο πιθανώς σκόνταφτε και η Hasselblad μέχρι πρόσφατα.......




Αλλά αντί να φτιάξει μεγαλύτερους αισθητήρες ή να συμπιέσει περισσότερα σε αυτούς, δημιούργησαν έναν έξυπνο συνδυασμό λογισμικού και εξαρτημάτων που μπορεί να δώσει πραγματικό πλεονέκτημα απέναντι του ανταγωνισμού.
Αυτό που έκαναν είναι η προσαρμογή του αισθητήρα πάνω ένα πιεζοηλεκτρικό κινητήρα, που κινεί τον αισθητήρα σε απειροελάχιστη απόσταση και λαμβάνει την έκθεση πολλές φορές. Αυτό επιτρέπει τον αισθητήρα ενός χρώματος ενός pixel να εκτίθεται σε διαφορετικά σημεία της εικόνας, δημιουργώντας μικρές αποκλίσεις που με κατάλληλη επεξεργασία, δημιουργούν περισσότερη λεπτομέρεια και οξύτητα. Η τελική έξοδος είναι 200 megapixel, που είναι σίγουρα ένα τυχαίο νούμερο που διάλεξαν, ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί με ικανοποιητικές συνολικά εκθέσεις (έξι, σε αυτή την περίπτωση).
Μπορείτε να αποθηκεύσετε την εικόνα σε κάρτα CF, αλλά προτείνεται να συνδέσετε ένα σκληρό δίσκο , καθώς η τελική εικόνα μπορεί να είναι γύρω στα 600ΜΒ. Η ανάγκη πολλαπλών εκθέσεων κάνει τον συνολικό χρόνο λήψης εξαιρετικά μακρύ, απαιτούνται 20-30 δευτερόλεπτα, έτσι οι λήψεις ανθρώπων εξαιρούνται.
Μάλιστα είχε ανακοινωθεί πριν λίγο καιρό αλλά τεχνικές δυσκολίες το καθυστέρησαν για λίγο και τώρα άρχισαν να το πουλούν. Ξεκινάει στα 45.000 δολάρια, που το βγάζουν εκτός των δικών μας οικονομικών δυνατοτήτων, αλλά τέτοιες εξελίξεις όπως αυτή στον αισθητήρα και στην τεχνολογία εικόνας σταδιακά εφαρμόζονται και παρακάτω, και αυτό το κάνει ενδιαφέρον θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share