Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα... (Οκτώ φωτογραφίες ελληνικής δυστυχίας απ' τους New York Times) "Εμείς οι Έλληνες κάποτε βοηθούσαμε τους άλλους. Τώρα ζητάμε εμείς βοήθεια..."


Magnify Image
"Πολλές φορές σκέφτομαι να πάρω το αυτοκίνητο του πατέρα μου και να το ρίξω πάνω σ' έναν τοίχο".
Αυτό δηλώνει ο Ανάργυρος Δ., άστεγος που ζει στην Αθήνα στο νέο, μεγάλο ρεπορτάζ των New York Times. Και λίγο πιο μετά: "Εμείς οι Έλληνες κάποτε βοηθούσαμε τους άλλους. Τώρα ζητάμε εμείς βοήθεια..."
Οι Times (αφού αναφέρουν πως η σύλληψη του Στρος Καν θα σημάνει σκληρότερη λιτότητα για τη χώρα μας) φιλοξενούν και τη μαρτυρία του κ. Άρη Βιολατζή, συμβούλου της Κλίμακας, της οργάνωσης που βοηθά άστεγους. Το τηλεφωνικό τους κέντρο δέχεται καθημερινά 30 τηλεφωνήματα από άστεγους που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν - ο διπλάσιος αριθμός απ' ό,τι πριν την κρίση.
"Κάποτε ήμασταν η 29η πιο πλούσια χώρα του κόσμου!" δηλώνει, προσθέτοντας πως το Έθνος βρίσκεται σε κατάσταση ισχυρού συναισθηματικού σοκ.
ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Πέρα απ' το ενδιαφέρον άρθρο οι New York Times δημοσιεύουν και μερικές φωτογραφίες απ' την Αθήνα, τραβηγμένες απ' την Ειρήνη Βουρλούμη.




Magnify Image
Η αυλή στο καταφύγιο αστέγων της Κλίμακας.
Magnify Image
Πάλι στην Κλίμακα. Στην πόρτα ο Κώστας ΝτεΛαζαρης, άνεργος εδώ και 10 μήνες, μοιράζεται ένα σπίτι με δύο Ελληνίδες και με μια οικογένεια απ' το Μπαγκλαντές.
Magnify Image
Το γάλα για το Κέντρο Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων είναι δωρεά της "τράπεζας τροφίμων" που δημιουργήθηκε από αλυσίδα σούπερμάρκετ.
Magnify Image
Ο Γρηγόρης Μπαχάρης κοιμάται στο αυτοκίνητό του απ' τον Οκτώβριο, απ' όταν δηλαδή έχασε τη δουλειά του.
Magnify Image
Ο 32χρονος Κοσμάς Καραβας στο Καταφύγιο της Κλίμακας. Ήταν άστεγος για 9 μήνες (μετά το κλείσιμο της οικογενειακής επιχείρησης -ήταν ξυλουργός- λόγω έλλειψης πελατείας) μέχρι που μόλις μετακόμισε εδώ.
Magnify Image
Σχόλιο-λεζάντα των NYTimes: Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Καταφύγια Αστέγων που να χρηματοδοτούνται απ' την Κυβέρνηση, όπως υπάρχουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης ή στις ΗΠΑ.
Magnify Image
Τρία γεύματα την ημέρα προσφέρει το Κέντρο Συσσιτίου. Όταν άνοιξε, πριν από 10 χρόνια, περίπου 100 άτομα την ημέρα ζητούσαν φαγητό. Τώρα έρχονται καθημερινά 3.500 άτομα.
Magnify Image
Πάρκο στο κέντρο της Αθήνας. Οι αρμόδιοι λένε πως οι άστεγοι λόγω της κρίσης έχουν αυξηθεί κατά 25%...

*Προσωπική άποψη: Η Κλίμακα αξίζει να στηριχθεί. Να τo site της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share