Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Πάρτο αλλιώς θα βρεις...

katsaitis-portrait-122
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ. Οι συνέπειες των εξελίξεων της κεντρικής πολιτικής σκηνής στα καθ' ημάς ορίζουν και το πεδίο της ανάδειξης εναλλακτικής τοπικής πολιτικής. Δηλαδή ενός διαφορετικού προτύπου και μιας διαφορετικής μεθοδολογίας στην αντιμετώπιση των θεμάτων από εκείνη τη συνηθισμένη μεταπολιτευτικά, που κατάντησε να γίνει πολιτική life style και δημοσίων σχέσεων.
Το προφανές του διαφορετικού προτύπου είναι η αποκατάσταση της πολιτικής ως την ιδιότητα του πολίτη κι όχι σαν να είναι το επάγγελμα του πολιτικού έτσι όπως αυτό φιλοτεχνείται στα media για να ικανοποιήσει αναπτυξιακές προσδοκίες... Η επέκταση των αμεσοδημοκρατικών σχέσεων, όπου και όσο αυτό μπορεί να συμβεί, είναι εμπειρία τόσο παραγωγική όσο και παιδαγωγική.
Αλλά εδώ στην «Κερκυράμας» απαιτείται και η αλλαγή της ατζέντας. Δεν μπορεί ένας αναμφίβολα πλούσιος τόπος να λεηλατείται συστηματικά δήθεν αναπτυξιακά με όχημα έναν επισφαλή καταναλωτικό καλοζωισμό, προσφορά στους περισσότερους, προκειμένου να μην αντιδρούν.
Η θραύση της διογκωμένης χρηματονομισματικής σφαίρας, μας «σπρώχνει» στις διαστάσεις της αποκαλούμενης πραγματικής οικονομίας, που είναι έτσι κι αλλιώς σαφώς μικρότερες από εκείνες που συνηθίσαμε την περίοδο των παχέων αγελάδων. Έτσι η αμφισβήτηση των προτύπων της επιτυχίας - ευτυχίας με μέτρο την καταναλωτική δυνατότητα εν πολλοίς άχρηστων αξιών και πραγμάτων, μπαίνει στην ημερήσια διάταξη. Και είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον γενικό αναπροσανατολισμό αλλά κυρίως για την ανάδειξη αξιών, που πολλοί πιστεύουν ότι χάθηκαν κάπου στο απώτερο παρελθόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share