Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Guilty: η πλωτή γκαλερί του Δάκη Ιωάννου







Ο κ. Δάκης Ιωάννου δεν είναι μόνο ένας από ισχυρότερους έλληνες επιχειρηματίες, τυγχάνει και ένας από τους κορυφαίους συλλέκτες έργων μοντέρνας τέχνης στον κόσμο.Κι αν στην





το πλωτό έργο τέχνης του Δάκη Ιωάννου. Δημιουργία του Jeff Koons και της Ivana Porfiri, είναι εξωτερικά καλυμμένο με μια πολύχρωμη βερσιόν του Razzle Dazzle, ενός γεωμετρικού μοτίβου που πρωτοχρησιμοποιήθηκε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο για να προκαλεί σύγχυση στον εχθρό.
 προηγούμενη θαλαμηγό του οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες περιορίστηκαν στο όνομα-το σκάφος λεγόταν «Protect me from what I want»-στο ολοκαίνουριο «Guilty» εκφράστηκαν με ένα τρόπο κραυγαλέο για πολλούς, αφού εξωτερικά θυμίζει πίνακα του Ροΐ Λίχτενσταϊν.Μπλε, κίτρινο, μοβ, άσπρο και μαύρο είναι τα χρώματα που επιστράτευσε ο καλλιτέχνης και στενός φίλος του κ. Ιωάννου Τζεφ Κουνς για να δώσει στο «Guilty» αυτό το λουκ που προκάλεσε σχόλια επί σχολίων, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκαναν λόγο για την «τρέλα του Δάκη».Κατασκευασμένο στην Ιταλία το Posllipo Technema 118 του συλλέκτη, έχει μήκος 35 μέτρα και είναι σχεδιασμένο από την Ιβάνα Πορφίρι, αρχιτέκτονα και διακοσμήτρια που εμπνεύστηκε τις γραμμές του από τα αλιευτικά σκάφη των 50’s.Όταν όλα ήταν έτοιμα ο Τζεφ Κουνς ανέλαβε δράση για το αποτέλεσμα εμπνεόμενος όπως είπε από τα καμουφλάζ των πολεμικών πλοίων του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, που περισσότερο μπέρδευαν παρά έκρυβαν το πλοίο.
Πάντως, μέχρι το «Guilty» να φτάσει από την Ιταλία στον Πειραιά η εικαστική παρέμβαση του Κουνς παρέμεινε επτασφράγιστο μυστικό, αφού το πλοίο εξωτερικά ήταν καλυμμένο παντού.Αιτία; Το αποκλειστικό συμβόλαιο που υπέγραψε ο κ. Ιωάννου με την Vogue η οποία ετοίμασε ένα οχτασέλιδο αφιέρωμα σε αυτό το μοναδικό σκάφος στο τεύχος Σεπτεμβρίου.Όταν εμφανίστηκε στη Μύκονο, προκάλεσε απίστευτα σχόλια στους υπόλοιπους σκαφάτους, στην πλειοψηφία τους αρνητικά, τα οποία άφησαν τον ιδιοκτήτη του εντελώς αδιάφορο, ενώ κάποιοι τυχεροί που το είδαν από ψηλά ανακάλυψαν άλλο ένα καλά κρυμμένο μυστικό του «Guilty».Την φιγούρα του τραγουδιστή Ίγκι Ποπ ενός ειδώλου του Τζεφ Κουνς, που τον τοποθέτησε σε ένα κινούμενο παλάτι καλλιτεχνικής υπερβολής, το οποίο πολύς κόσμος λάτρεψε να μισεί, από την στιγμή που το είδε.
Το πάρτι για την πλωτή γκαλερί
 
Την Τρίτη 10 Ιουνίου 2008 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του σκάφους στην μαρίνα του Φαλήρου με καλεσμένους μια πλειάδα αγαπημένων καλλιτεχνών του κ. Δάκη Ιωάννου, art dealers και φίλους του όπως το ζεύγος Πάνου και Σάντρας Μαρινοπούλου.Είχε προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα ένα διονυσιακό πάρτι στο σπίτι του συλλέκτη στο Ψυχικό, όπου κάποιοι καλεσμένοι του θαύμασαν για πρώτη φορά τα δεκάδες έργα τέχνης που κυριαρχούν στους χώρους.Ανάμεσά τους έργα των Ρίτσαρντ Πρινς, Πιοτρ Ουκλάνσκι. Κρίστοφερ Γουλ και φυσικά του Κουνς που μεταμορφώνουν κυριολεκτικά την κατοικία του ισχυρού επιχειρηματία σε μια σύγχρονη γκαλερί μοντέρνας τέχνης.Το ούζο έρευσε άφθονο και βοήθησε πολύ στο να απογειωθεί το κέφι των καλεσμένων που χόρεψαν μέχρι τις μικρές ώρες δίπλα στην πισίνα, δεν εμπόδισε όμως κανένα στο να δώσει το παρόν την επόμενη στα αποκαλυπτήρια του «Guilty».
Εκεί ήταν φυσικά ο Κουνς με την Ιβάνα Πορφίρι, οι καλλιτέχνες Μαουρίτσιο Κατελάν, Ρομπέρτο Κούγκι, ο διάσημος επιμελητής Τζέφρι Ντιτς, φίλοι συλλέκτες του κ. Ιωάννου, όπως η Μάγια Χόφμαν αλλά και στελέχη διάσημων οίκων δημοπρασιών όπως η Λίζα Ντένισον των Sotheby’s.
Στο εσωτερικό του είδαν τους καθρέφτες να κυριαρχούν σε όλους τους χώρους και να συνδυάζονται ιδανικά με καναπέδες ντυμένους με ασημένιο δέρμα τους οποίους δημιούργησε ο Καρίμ Ρασίντ αλλά και με βαμμένα υλικά.Φυσικά η τέχνη δεν θα μπορούσε να λείπει από το καινούριο σκάφος του κ. Ιωάννου στο οποίο φιγουράρουν πίνακες του Ντέιβιντ Σρίνγκλεϊ, του Αλμπέντα, ενώ σε μια από τις κρεβατοκάμαρες υπάρχει το έργο «Guilty» της Σάρα Μόρρις.Αγοράστηκε από τον συλλέκτη επειδή όπως είπε «έπρεπε να το κάνω. Το σκάφος είχε ήδη ονομαστεί όταν τον απέκτησα και μου φάνηκε σωστό να το κάνω».Το «Guilty» προκάλεσε από την πρώτη στιγμή και θα εξακολουθήσει να προκαλεί με την διαφορετικότητά του, η οποία φάνηκε και στα σχόλια που έκαναν άνθρωποι που το είδαν στο διαδίκτυο.«Αυτό το σκάφος ήταν στη Ρόδο και την Σύμη. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ήταν ένα αγκάθι ανάμεσα σε τριαντάφυλλα» γράφει η Σαμάνθα Φρίαρ ενώ ο Κλάους Χάνσεν επισημαίνει με χιούμορ: «Μου αρέσει. Μοιάζει με καραβάκι που έχεις φτιάξει ενώνοντας Lego!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share