Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Αποχωρήσεις ελληνικών αλλά και ξένων πολυεθνικών από τη χώρα, στα σκαριά...


Του Ανεστη Ντοκα

Κλίμα ανησυχίας επικρατεί στις πολυεθνικές που διατηρούν παρουσία στην Ελλάδα και ήδη εξετάζουν σχέδια αποχώρησης, διαβλέποντας ότι το 2012 θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για τις επιχειρήσεις, εξαιτίας της καθίζησης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων. Ηδη, πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των ανέργων, ενώ η ύφεση διαβρώνει τα νοικοκυριά και μειώνει το ΑΕΠ της χώρας, που εκτιμάται για τη νέα χρονιά ότι θα υποχωρήσει στα 207 δισ. ευρώ από 230 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι η φετινή προσδοκώμενη επίδοση.

Η αποχώρηση της γερμανικής .....

Saturn -μία από τις δύο αλυσίδες του ομίλου Μetro Group- επιβεβαιώνει το θολό τοπίο που επικρατεί σήμερα στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή και έρχεται να προστεθεί στις αποχωρήσεις της γαλλικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων FNAC και της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αλυσίδας super market Aldi.

Στάση αναμονής τηρούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, αν και το σχέδιο Β που έχουν ετοιμάσει οι περισσότερες που διατηρούν εξαγωγικό προφίλ, εφόσον οι εξελίξεις στην οικονομία είναι καταιγιστικές, προβλέπει τη μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό. 

Μέχρι τώρα η Coca Cola έχει συστήσει στη Σόφια της Βουλγαρίας το Ενιαίο Κέντρο Ανθρώπινου Δυναμικού και Οικονομικών Υπηρεσιών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Coca Cola 3Ε διαθέτει σήμερα μόλις το 10% της παραγωγής της στην Ελλάδα, ενώ στη Σόφια έχει τρεις παραγωγικές μονάδες και απασχολεί 1.300 άτομα.

Επίσης η διοίκηση της Chipita εξετάζει πολύ σοβαρά τη μεταφορά της έδρας στη Βουλγαρία για φορολογικούς λόγους. Ο όμιλος Carrefour - Μαρινόπουλος «πάγωσε» πρόσφατα το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού του προγράμματος. Παράλληλα μετατίθεται κάθε σχέδιο για περαιτέρω επέκταση, ενώ ο στόχος δημιουργίας 14 καταστημάτων Planet ανά την επικράτεια αναπροσαρμόζεται σε 10 καταστήματα, με άγνωστο όμως χρόνο υλοποίησής τους.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι και στο παρελθόν μεγάλα ονόματα από τον χώρο των πολυεθνικών διέκοψαν τις παραγωγικές τους επενδύσεις ή τις μεταβίβασαν για να αποχωρήσουν από την Ελλάδα. Οπως, για παράδειγμα, η Alcoa, η οποία όταν εξαγόρασε την Ρechiney εκτίμησε πως καλύτερα θα ήταν να δημιουργήσει μια μονάδα στη Βραζιλία, γι’ αυτό και πούλησε την ιστορική επένδυση στα Ασπρα Σπίτια -σημείο αναφοράς για τη βιομηχανία στην Ελλάδα- στον όμιλο Μυτιληναίου.

Επίσης μεγάλες εταιρείες που είχαν παραγωγική βάση στην Ελλάδα, όπως η Ρrocter & Gamble, προτίμησαν να περιοριστούν σε εμπορική δραστηριότητα, που έχει και μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Ορισμένες πολυεθνικές που έχουν αποχωρήσει από την Ελλάδα επικαλέστηκαν χαμηλή παραγωγικότητα των εργαζομένων, όπως π.χ. η επένδυση της Ρirelli στην Πάτρα, ένα λουκέτο που μέχρι σήμερα έχει αφήσει ανοικτές πληγές στον νομό Αχαΐας. Οι επιχειρηματίες καταλογίζουν στην κυβέρνηση απρόβλεπτες και άστοχες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, με τα μεγαλύτερα εμπόδια για επενδύσεις να είναι η γραφειοκρατία, η πολυνομία και τα κλειστά επαγγέλματα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share