Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΣΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ



Απαιτούμε να ενημερωθούμε για ποια αδικήματα κατηγορούμαστε. Απαιτούμε την παράσταση δικηγόρου της επιλογής μας. Γι αυτό το λόγο έχουμε δικαίωμα να κάνουμε ένα πετυχημένο τηλεφώνημα. Αποφεύγουμε περιττές συζητήσεις με τους αστυνομικούς είτε της συνοδείας είτε της προανάκρισης. Δεν χορηγούμε προσωπικά στοιχεία και δεδομένα πέραν των απολύτως απαραίτητων (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας).
Σε περίπτωση που μας ζητηθεί.........

 ν απολογηθούμε προανακριτικά, απαιτούμε να απολογηθούμε με δικηγόρο. Εάν επιλέξουμε να απολογηθούμε χωρίς δικηγόρο, είναι χρήσιμο, να δώσουμε προανακριτική κατάθεση με το παρακάτω περιεχόμενο:

Συμμετείχα σε ειρηνική διαδήλωση όπως δικαιούμαι από το ελληνικό σύνταγμα. Δεν διέπραξα καμία παράνομη πράξη. Η σύλληψή μου είναι απολύτως παράνομη, το ίδιο και η κράτησή μου. Προτίθεμαι να υποβάλω μήνυση και γι αυτό ζητώ να μου ανακοινωθούν τα ονόματα των υπευθύνων. Αναλυτικά θα απολογηθώ ενώπιον των δικαστικών αρχών .
Κάθε έγγραφο που μας ζητούν να υπογράψουμε, πρέπει να μας αναγνωσθεί. Εφόσον έχουμε διορίσει δικηγόρο, υπογράφουμε ό,τι μας ζητηθεί παρουσία του. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία πρέπει να διενεργηθεί στη μητρική μας γλώσσα, τη γλώσσα που κατανοούμε και έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε τη συνδρομή στη μετάφραση διορισμένου από το Κράτος, διερμηνέα.
Επίσης, πρέπει να συνταχθεί εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων έκθεση με τα κατασχεμένα αντικείμενά μας.
Εξυπακούεται ότι οι γυναίκες ερευνώνται σωματικά μόνο από γυναίκες αστυνομικούς.
Εφόσον έχουμε υποστεί σωματικές βλάβες, απαιτούμε την άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο και την εξέταση από ιατροδικαστή και την έκδοση σχετικής γνωμάτευσης.
Η αστυνομία οφείλει να μας οδηγήσει το συντομότερο δυνατό στον εισαγγελέα, σε κάθε περίπτωση εντός 24 ωρών. Αν παρέλθει ένα 24ωρο από τη σύλληψή έχουμε δικαίωμα ν απαιτήσουμε να αφεθούμε ελεύθεροι, ακόμη και αν έχουν αποδοθεί κατηγορίες.
Τέλος ενώπιον του Εισαγγελέα ενημερωνόμαστε για την ακριβή κατηγορία που τυχόν εκκρεμεί πλέον εναντίον μας. Ο Εισαγγελέας έχει τις εξής εναλλακτικές: α) να μας παραπέμψει σε ρητή δικάσιμο και να αφεθούμε ελεύθεροι υπό τον όρο δήλωσης εκ μέρους μας μόνιμης διαμονής ή κατοικίας, β) διαφορετικά να μας παραπέμψει, εντός 24 ωρών, στην αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση δίωξης για τέλεση πλημμελήματος ή γ) να διατάξει συμπληρωματική προανάκριση ή κύρια ανάκριση, σε περίπτωση δίωξης για τέλεση κακουργήματος.
Σχετικό χρήσιμο link: http://www.synigoros.gr/reports/prosagoges_egkyklios_elas.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share