Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Κατάδικος


Κατάδικος
Το Οικείο Θέατρο ανεβάζει Κωνσταντίνο Θεοτόκη στην Κέρκυρα
Η κεντρική ιδέα του έργου συνίσταται στην ανάδειξη της επίδρασης των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών στην ανθρώπινη ύπαρξη: στον έρωτα, στη σύγκρουση της ίδιας της Ζωής με τον Θάνατο. 
..............




Το κοινωνικό περιεχόμενο και ο βασικός άξονας ανάπτυξης του Κατάδικου είναι οι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κοσμοαντιλήψεις που εκφράζουν ο Τουρκόγιαννος και ο Πέπονας.
Ο πρώτος, είναι κοινωνικά απόβλητος, ελάχιστος, πνευματικά ανεπαρκής και θρησκόληπτος. Όμως είναι αγαθός. Δεν μισεί, δεν φθονεί, δεν ζηλεύει. Αγαπάει, δουλεύει, εμπιστεύεται. Ο Πέπονας, είναι αδίστακτος. Δολοπλόκος και συκοφάντης. Κοινωνικά ευυπόληπτος. Και δολοφόνος.
Ο Θεοτόκης, με τον Κατάδικο, κατέδειξε πως η συνείδηση, βαθειά μέσα στο σκοτάδι της, κρύβει μια φλόγα. Η κατάδυση σε αυτή, η διαδικασία της εσωτερικής λύτρωσης, είναι προσωπικός αγώνας. Επώδυνος.

Ο Κατάδικος είναι το έργο που εγκαινιάζει ένα νέο θεσμό που στόχο θα έχει τηνανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του κάθε τόπου μέσα από το Θέατρο. Η ιδέα αυτού του θεσμού ανήκει στον δημιουργό του Οικείου Θεάτρου, Μίλτο Δημουλή. Στόχος  αυτής της νέας πολιτιστικής έκφρασης είναι η δημιουργία, κάθε χρόνο, σε διαφορετικό νομό, μιας θεατρικής παράστασης που θα αντλεί τη θεματολογία της από κείμενα που έγραψαν ντόπιοι συγγραφείς, τιμώντας τους δημιουργούς αλλά και τον ίδιο τον τόπο.
Η πρεμιέρα θα πραγματοποιείται στον επιλεγμένο νομό όπου για ένα μήνα θα δίνονται παραστάσεις σε κάθε χώρο του νομού αυτού. Στη συνέχεια, το ΟΙΚΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ θα δίνει παραστάσεις στην Αθήνα και στον Πειραιά και θα περιοδεύει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έτσι, τη χρονιά αυτή, ξεκινήσαμε από τον νομό Κερκύρας, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας.
Στην παράσταση ακούγονται 3 τραγούδια που βασίζονται σε σονάτες του Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Τα ερμηνεύει ο Ησαϊας Ματιάμπα.
Διάρκεια: 70 λεπτά
Οι επερχόμενες παραστάσεις του Κατάδικου στην Κέρκυρα:
12/10, Αμπελώνας CORFU
14/10, στην περιοχή Σιναράδες
15/10, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο
16/10, Φλαγγίνειο (Οικεία, Πολιτιστικός Σύλλογος Ανεμόμυλου στην περιοχή Γαρίτσα)
17, 18, 19/10 ΔΗΠΕΘΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
22/10, στην περίοχή Λευκίμμη

Στη συνέχεια (τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου) θα δοθούν παραστάσεις στους Αργυράδες, στο Λαογραφικό Μουσείο Αχαράβης, στο Μουσείο Σολωμού και για δύο παράστασεις θα επισκεφθούν τους Παξούς.
Τα σχολεία της πόλης της Κέρκυρας θα δουν την παράσταση στο ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας. Στις υπόλοιπες περιοχές, το Οικείο Θέατρο θα δώσει την παράσταση μέσα στα σχολεία.

Συντελεστές

Θεατρική Διασκευή Σοφία Αδαμίδου
Σκηνοθεσία Μίλτος Δημουλής
Σκηνικά - Κοστούμια Θεοδόσης Δαυλός
Μουσική Τάσος Σωτηράκης
Φωτισμός Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)
Αρετή Δάφνη Ασημακοπούλου - Κουλουλία
Τουρκόγιαννος Στέλιος Γεράνης
Μαργαρίτα Ανδρομάχη Δαυλού
Πέτρος Πέπονας Τάσος Σωτηράκης
Γιώργης Αράθυμος, Κάης Λευτέρης Τσάτσης
Δικαστής, Φύλακας Μίλτος Δημουλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share