Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Χρυσοφόρα σκουπίδια



Για τον χρυσό που κρύβουν τα σκουπίδια της Αττικής, έχουμε γράψει κατά καιρούς, όπως και για τους επιχειρηματίες που θέλουν να μπουν στο κόλπο της διαχείρισης, κι αν είναι δυνατόν και της αποκομιδής. Οι πρόσφατες απεργίες δυστυχώς από άφρονες συνδικαλιστές, άνοιξε το δρόμο στην κυβέρνηση να στρώσει το χαλί στους ιδιώτες για να βγάλουν τον χρυσό κάτω από τους τόνους σκουπιδιών.......



Την Τετάρτη, λοιπόν, το ΥΠΕΚΑ και ο πολυπράγμων κ. Παπακωνσταντίνου, έκανε ημερίδα με θέμα «Έργα διαχείρισης απορριμμάτων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής: Κίνδυνοι, προβλήματα και προοπτικές».
Εκεί πήγαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, από τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη μέχρι και τους επιχειρηματίες. Εκεί λοιπόν και ο υπουργός τους ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2014 θα γίνουν με ΣΔΙΤ τέσσερα εργοστάσια διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως τόνισε ο ίδιος, «δεν υπάρχουν λεφτά για να γίνουν με τη μέθοδο της καθολικής χρηματοδότησης» και τα έργα «πρέπει να γίνουν σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αττική, που έχει και το σοβαρότερο πρόβλημα».
Μόνο που δεν πέταξαν από τη χαρά τους οι υποψήφιοι… σκουπιδιάρηδες που δε βλέπουν να υπάρχει φως από άλλες δραστηριότητες και σπεύδουν να πάρουν θέση στα σκουπίδια. Ο Μπόμπολας, ο Λασκαρίδης, ο Περιστέρης της ΓΕΚ, η J&P Αβαξ, η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, μια εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων που έχει ποσοστό και η ΚΕΔΚΕ και πολλοί άλλοι.
Είναι πλέον γεγονός. Η κρίση και η χρεοκοπία οδηγεί στο μοίρασμα της πίτας, γρήγορα και εν κρυπτώ. Όπως είχε γίνει και με την προηγούμενη Οικουμενική. Το είπαν άλλωστε οι πολιτικοί στην ημερίδα. Λεφτά δεν υπάρχουν, άρα οι ιδιώτες θα πάρουν τα χρυσοφόρα σκουπίδια.
Οι Φορείς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο, δεν θα έχουν καμία σχέση με το δημόσιο, θα είναι φορείς ιδιωτικού δικαίου και όχι Σύνδεσμοι που ανήκουν στο στενό δημόσιο τομέα. Για να γίνει αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος, θα τροποποιηθεί το σχετικό άρθρο του «Καλλικράτη».  «Δεν είναι δυνατό στις μέρες μας να μιλάμε για δημόσιες υπηρεσίες που θα κάνουν τέτοιου τύπου έργα. Πρέπει να έχουν την απαραίτητη ευελιξία και τη δυνατότητα να κινηθούν σε όλο αυτό το περιβάλλον, διότι οι επενδύσεις πρέπει να γίνουν για τη χώρα», υποστήριξε ο υφυπουργός.
Τα έργα θα προκηρυχθούν τους επόμενους δύο μήνες, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου «μετά από σχεδόν μια δεκαετία, κατά την οποία υπήρξε συζήτηση, αλλά δεν έχει υπάρξει πρόοδος». Το κόστος κατασκευής των υποδομών εκτιμάται άνω των 430 εκατομμυρίων ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο θα συνεισφέρει στη χρηματοδότηση κατασκευής του έργου με κοινοτικές ενισχύσεις που εκτιμώνται σε 30% του κόστους του έργου.
Αυτά λοιπόν τα ωραία συνέβησαν σε ημερίδα του ΥΠΕΚΑ που θα μπορούσε να είχε και χορηγό τους επιχειρηματίες των σκουπιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share