Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

http://www.enimerosi.com---Διάτρητη η εκλογή του νέου διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕΚ



ΚΕΡΚΥΡΑ - Διάτρητη χαρακτηρίζει τη διαδικασία της εκλογής νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας ο Λευτέρης Πλασκοβίτης θεατρικός επιχειρηματίας και υποψήφιος για τη θέση αυτή, σε ανοιχτή επιστολή του προς το Δήμαρχο Γιάννη Τρεπεκλή. Η επιστολή

Κύριε Δήμαρχε,
Ως πολίτης αυτής της χώρας, ως κερκυραίος, ως άνθρωπος του θεάτρου αλλά και εμπλεκόμενος προσωπικώς στην υπόθεση «ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κερκύρας» από καταβολής του, (θυμίζω ότι ο υπογράφων αυτή την επιστολή με την συνεργασία του Αριστείδη Τσιλιμπάρη, εντάξαμε την Κέρκυρα στο θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ), δεν είναι δυνατόν να «νομιμοποιήσω» και να ανεχθώ με τη σιωπή μου την - τουλάχιστον αμφίβολης αξιοπιστίας - πρόσφατη διαδικασία εκλογής Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κερκύρας. Η συγκεκριμένη διαδικασία, ως διενεργήθηκε, είναι ΔΙΑΤΡΗΤΗ με αυτονόητες συνέπειες


(α) την ακυρότητα ή, στην καλύτερη περίπτωση, την ακυρωσία της από όποιον τυχόν μετείχε και εκρίθη χωρίς κανόνες, από τον οποιοδήποτε κερκυραίο πολίτη ή φορέα ή ακόμη και από το Υπουργείο Πολιτισμού
(β) την, εξαιρετικώς πιθανή, «απένταξη» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κερκύρας από «δίκτυο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.» του Υπουργείου Πολιτισμού κατόπιν καταγγελίας της υφισταμένης Προγραμματικής Σύμβασης, εξαιτίας παράβασης των συμβατικών όρων εκ μέρους σας. Μια τέτοια εξέλιξη, αναμφίβολα, θα αποψιλώσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κερκύρας από το θεσμικό κύρος του αλλά και θα του στερήσει την, ιδιαιτέρως απαραίτητη στις μέρες μας, κρατική επιχορήγηση.
Συγκεκριμένα: Α.- Από της 5ης Μαρτίου 2011, ως γνωρίζετε, κάθε αυτοδιοικητική πράξη, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των αυτοδιοικητικών νομικών προσώπων και επιχειρήσεων και δη όταν πρόκειται για προκήρυξη πλήρωσης θέσεων ή διορισμό διευθυντικών στελεχών, δεν εκτελείται, εάν δεν έχει προηγηθεί η ανάρτησή της το διαδίκτυο (ν. 3861/2010 «ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια» και άλλες διατάξεις»).
Η απόφαση της 12ης Σεπτεμβρίου 2011 του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., με την οποία προκηρύχθηκε η πλήρωση της συγκεκριμένης θέσης δεν αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ούτε στο δικτυακό τόπο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» ως οφείλατε ούτε καν - ακόμη και αν εξαντλήσουμε τα περιθώρια του νόμου- στον «οικείο» δικτυακό τόπο, που ως τέτοιος θα μπορούσε να θεωρηθεί αυτός του Δήμου Κερκύρας (www.corfu.gr) ή - κυρίως - αυτός του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (www.dipethek.gr).
Δεν είμαι σε θέση να διαπιστώσω εάν προχωρήσατε τουλάχιστον στις επιβεβλημένες, από την Προγραμματική Σύμβαση με το ΥΠ.ΠΟ.Τ., δημοσιεύσεις σε εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, διαδικασία που, ούτως ή άλλως, δεν θεραπεύει την παράλειψη εφαρμογής του ν.3861/2010. Από μόνη αυτήν την παράλειψη, η συγκεκριμένη προκήρυξη δεν εκτελείται - με άλλα λόγια δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, συνεπώς κάθε μεταγενέστερη πράξη, όπως αυτές της αξιολόγησης και της επιλογής είναι αυτοδικαίως άκυρες, ως εδραζόμενες σε άκυρη πράξη, δηλαδή σε μία προκήρυξη η οποία, εξαιτίας της μη ανάρτησής της στο διαδίκτυο, δεν απέκτησε ποτέ ισχύ.
Συνεπώς, εφόσον η προς πλήρωση θέση δεν προκηρύχθηκε ποτέ νομίμως, κάθε περαιτέρω ενέργεια είναι καταφανώς παράνομη.
Β.- Μετά την προαναφερόμενη απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας, παρέλκει, αλλά είναι σημαντικό, να σημειώσει κανείς, ότι από πουθενά δεν προκύπτει, ότι το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. τήρησε τα συμπεφωνημένα της Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού, ότι απέστειλε , ως όφειλε, τις αιτήσεις και τα βιογραφικά των υποψηφίων στο Υπουργείο, ότι αυτό κατήρτισε τον πίνακα των υποψηφίων και επ' αυτού ελήφθη η απόφαση του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Παρέλκει επίσης αλλά είναι εξίσου σημαντικό να σημειώσει κανείς, ότι στη «δημόσια λειτουργία» καμία αξιολόγηση και καμία εξ αυτής απόφαση, δεν μπορεί να είναι αναιτιολόγητη και αυθαίρετη.
Γ.- Η υποχρέωση της τήρησης κανόνων στη λειτουργία του Δημοσίου δεν αποτελεί γραφειοκρατική εμμονή. Είναι η βασική και αδιαμφισβήτητη εγγύηση της δημοκρατικής λειτουργίας, η οποία, πρωτίστως, πρέπει να εγγυάται ίσες ευκαιρίες, διαφάνεια και αξιοκρατία. Και η τήρηση των κανόνων αυτών ελάχιστα σχετίζεται με την «αξιοσύνη» του επιλεγέντος. Πόσο μάλλον, εάν αυτή η επιλογή, συγκρινόμενη, είναι αμφισβητήσιμη.
Κε Δήμαρχε
Επειδή πιστεύω ότι οι προαναφερθείσες ενέργειες και παραλήψεις, από αβελτηρία ή ανικανότητα ή σκοπιμότητα, του προέδρου του Δ.Σ του ΔΗΠΕΘΕ, βλάπτουν το κύρος και την αξιοπιστία όχι μόνο του ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και όλων όσων κάλυψαν ή επικύρωσαν αυτές τις ενέργειες, "Εκτιμώ, ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ και ΑΜΕΣΗ την από μέρους σας ακύρωση της διαδικασίας και την ορθή επανάληψή της, εντός των νομικών και θεσμικών πλαισίων."
Τέλος, θέλω να υπογραμμίσω ότι, εάν εσείς με άμεσες ενέργειες δεν επαναφέρετε την νομιμότητα, θα ασκήσω όλα τα δικαιώματα που μου δίνει ο νόμος, για την πλήρη εφαρμογή ΟΛΩΝ των διατάξεων της προγραμματικής σύμβασης που διέπει τη λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕΚ.
Με εκτίμηση
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share