Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

All That Jazz- To πρώτο τριήμερο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ ξεκινάει από αύριο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

 

Αύριο και μέχρι τη Κυριακή ξεκινάει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το πρώτο τριήμερο Πανόραμα Ελληνικής Τζάζ το οποίο υπόσχεται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα μουσικών ρευμάτων.



Μπορεί τη τζαζ ως μουσικό στυλ να την έχουμε τις περισσότερες φορές στερεοτυπικά τοποθετημένη στο μυαλό μας ως μουσική των μαύρων, μια μουσική με σχεδόν


αρχετυπική μυθολογία, σημαινόμενα και ένθεη μανία να τη διατρέχουν είτε μιλάμε για τους χαρισματικούς ερμηνευτές είτε για τους ταλαντούχους και αυτοκαταστροφικούς μουσικούς.

Καπνισμένες ατμόσφαιρες σε τζαζ κλαμπς, νευρώδη από τον χορό κορμιά, πάρτι, πρόβες , συναυλίες, ο ιδρώτας που στάζει από το μέτωπο του Θελόνιους Μονκ (συμπληρώστε εδώ τον αγαπημένο σας τζάζμαν) και μια σειρά άλλων δυνατών αναμνήσεων μας υπενθυμίζουν πως η τζαζ ως μουσικό είδος κάνει τον ακροατή της τις περισσότερες φορές να διασκεδάζει (αλλά και να μελαγχολεί όταν το τέμπο χαλαρώνει) και να ερωτεύεται.

Αυτό δε σημαίνει πως τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν εισχωρήσει από κάθε γωνιά της γης ταλαντούχοι μουσικοί με μουσικά ηχοχρώματα δικά τους τα οποία εμπλούτισαν την αρχική βάση και εξέλιξαν το ιδίωμα.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στις περιπτώσεις των εξαιρετικά ταλαντούχων μουσικών που φιλοξενεί το Πανόραμα Ελληνικής Τζάζ στη Στέγη αυτό το τρίημερο.

Την αυλαία ανοίγουν ο Γιώργος Τρανταλίδης και οι Trilogia (ο Γιώργος Κοντραφούρης στο hammond και ο Γιώτης Σαμαράς στην ηλεκτρική κιθάρα) σε συνεργασία με τον σαξοφωνίστα Γκιλάντ Άτσμον ο οποίος είναιι ευρύτατα γνωστός για το ορμητικό του bebop ιδίωμα το οποίο συνδυάζεται με μοναδική μαεστρία με τα ανατολίτικα ηχοχρώματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share