Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Γλωσσάρι κινητής τηλεφωνίας




Έχετε άγνωστες λέξεις από το χώρο της τεχνολογίας; Διαβάζετε παρουσιάσεις κινητών και νιώθετε πως έχετε χάσει. «επεισόδια»; Θα σας ξεναγήσουμε στα μυστικά της ορολογίας της κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να μπορείτε να εντοπίσετε τα χαρακτηριστικά εκείνα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο στις παρουσιάσεις των συσκευών.

Τεχνικά χαρακτηριστικά.............

* Χρόνος αναμονής: Η ανώτατη χρονική διάρκεια όπου μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας είναι ενεργοποιημένη, έτοιμη να λάβει και να στείλει δεδομένα ή κλήσεις.

* Χρόνος ομιλίας: Η ανώτατη χρονική διάρκεια όπου μια συσκευή κινητής τηλεφωνίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποστολή/παραλαβή δεδομένων, κλήσεων, χρήση της κάμερας κ.α. προτού εξαντληθεί το απόθεμα της μπαταρίας της.

* Θύρα υπερύθρων: Τεχνολογία ασύρματης σύνδεσης του κινητού με άλλες συμβατές συσκευές (κινητό, PC) για την αποστολή/λήψη δεδομένων. Απαιτείται οπτική επαφή, ενώ η εμβέλεια φτάνει έως 1 μέτρο).

* Bluetooth: Τεχνολογία ασύρματης σύνδεσης του κινητού με άλλες συσκευές (κινητό, PC, hands free, εκτυπωτής) για την αποστολή και λήψη δεδομένων χωρίς καλώδιο, με μεγάλη ταχύτητα. Δεν απαιτείται οπτική επαφή, ενώ η εμβέλεια φτάνει έως 10 μέτρα.

* 3G: Κινητή τηλεφωνία τρίτης γενιάς, για πλοήγηση στο Internet με γρήγορες ταχύτητες, αναβαθμισμένες εφαρμογές πολυμέσων, καθώς και δυνατότητα roaming σε Ευρώπη, Ιαπωνία και Αμερική.

* GPRS (General Packet Radio Service): Πρωτόκολλο εκπομπής πακέτου δεδομένων, που υλοποιεί τη σύγκλιση κινητής τηλεφωνίας και Internet, υποστηρίζοντας ταχύτητες έως και 170Kbps.

* Internet e-mail: Δυνατότητα αποστολής και λήψης e-mail.

* Dual band: H ικανότητα των κινητών τηλεφώνων να λειτουργήσουν στις συχνότητες 900MHz και 1800MHz. Όλα τα ελληνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι Dual Band.

* Tri Band: H ικανότητα των κινητών τηλεφώνων να λειτουργήσουν στις συχνότητες 900/1800/1900 MHz.

* Quad Band: H ικανότητα των κινητών τηλεφώνων να λειτουργήσουν στις συχνότητες 850/900/1800/1900 MHz, δηλαδή σε όλες τις χώρες του κόσμου.

* Clamshell: Αφορά στο σχεδιασμό κινητού τηλεφώνου. Το συγκεκριμένο τηλέφωνο αποτελείται από δύο μέρη τα οποία ενώνονται μεταξύ τους, έτσι ώστε όταν το τηλέφωνο είναι σε χρήση να ανοίγει σαν το κέλυφος κοχυλιού. Συνήθως το πάνω μέρος περιλαμβάνει το ακουστικό και την οθόνη, ενώ το κάτω μέρος περιλαμβάνει το πληκτρολόγιο και το μικρόφωνο.

* Adaptive lighting: Η συγκεκριμένη τεχνολογία προσαρμογής φωτισμού αναδεικνύει αυτόματα τις λεπτομέρειες στις σκιές υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

* Τεχνολογία wi-fi: Ασύρματη μεταφορά δεδομένων. Είναι τα αρχικά του όρου Wireless Fidelity, ασύρματη πιστότητα δηλαδή, και έχει επικρατήσει σαν όρος για το υψηλής συχνότητας ασύρματο τοπικό δίκτυο (WLAN). Κοινές εφαρμογές του είναι η δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, με άλλες ασύρματες συσκευές και τηλεφωνία μέσω VoIP.

Διασκέδαση

* Αποστολή πολλαπλών SMS & SMS chat: Δυνατότητα αποστολής SMS σε περισσότερους από έναν παραλήπτες και δυνατότητα «συνομιλίας» των χρηστών μέσω του sms πρωτόκολλου.

* Java: Γλώσσα προγραμματισμού που επιτρέπει τη δημιουργία εφαρμογών (π.χ. παιχνίδια) σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

* FM Radio: Aκρόαση ραδιοφωνικών σταθμών μέσω του προεγκατεστημένου ραδιοφώνου.

* MMS: Δυνατότητα αποστολής και λήψης μηνυμάτων με κείμενο, εικόνα, ήχο και video.

* Mp3 player: Μέσο αναπαραγωγής μουσικών αρχείων Mp3 μέσω του κινητού τηλεφώνου.

Φωτογραφία & Video

* Pixels κάμερας: Κουκίδες που αποτυπώνουν την ψηφιακή εικόνα. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των pixels, τόσο καλύτερη (ευκρινέστερη) είναι η φωτογραφία και η εκτύπωσή της σε μεγάλα μεγέθη χαρτιού.

* Ανάλυση οθόνης: Το πλήθος των pixels με τα οποία προβάλλονται όλες οι εικόνες στην οθόνη.

* Ανάλυση κάμερας: Το πλήθος των pixels από τα οποία αποτυπώνεται το φωτογραφικό αποτέλεσμα της κάμερας.

* Αισθητήρας κάμερας: Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα, το οποίο είναι σε θέση να συλλαμβάνει το φως. Η ανάλυσή του μετριέται σε Pixels και αφορά στη μέγιστη ποιότητα στην οποία μπορεί να καταγράψει μια εικόνα.

* Τύπος κάμερας: Η ποιότητα απεικόνισης της λήψης φωτογραφίας (π.χ. VGA, QVGA, CIF, QCIF κ.λπ.).

Συνδεσιμότητα

* Θύρα USB: Ψηφιακή θύρα επικοινωνίας υψηλής ταχύτητας, κοινή για τις περισσότερες ψηφιακές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, Η/Υ, MP3 players, κ.ά.).

* Δυνατότητα συγχρονισμού με PC: Σύνδεση για αποθήκευση και αλληλοενημέρωση στοιχείων του κινητού (τηλεφωνικού καταλόγου, ημερολογίου, e-mails, σημειώσεων) με το PC.

* Car Kit: Σύστημα ασύρματης ή ενσύρματης ανοιχτής συνομιλίας κινητού τηλεφώνου που εγκαθίσταται στο αυτοκίνητο μόνιμα ή προσωρινά.

* USB Infrared Adaptor: Μετατροπέας της USB θύρας μιας ψηφιακής συσκευής σε θύρα υπερύθρων.

* USB Bluetooth Adaptor: Μετατροπέας της USB θύρας μιας ψηφιακής συσκευής σε θύρα Bluetooth.

Μνήμη

* Δυνατότητα επέκτασης μνήμης: H συσκευή κινητής τηλεφωνίας διαθέτει ειδική υποδοχή για είσοδο εξωτερικής κάρτας με σκοπό την επέκταση της μνήμης για την αποθήκευση μεγαλύτερου αριθμού μουσικών αρχείων, φωτογραφιών, βίντεο, κλπ.

* Κάρτα μνήμης (Memory Card): Ιδιαίτερα μικρή σε μέγεθος εξωτερική κάρτα για την επέκταση της μνήμης του τηλεφώνου και την αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων. Οι περισσότερες ψηφιακές συσκευές διαθέτουν υποδοχή για memory card, όπως κινητά τηλέφωνα, H/Y, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, κ.α.

* Πολλαπλά πεδία καταχωρίσεων μνημών: Δυνατότητα καταχώρισης στην ατζέντα, εκτός του ονόματος και του αντίστοιχου αριθμού τηλεφώνου, περαιτέρω πληροφοριών, όπως διεύθυνση, e-mail, κ.α.

* Χωρητικότητα μνήμης: Το μέγεθος της μνήμης, που καθορίζει και το ανώτατο όριο των δεδομένων που μπορούν να αποθηκευτούν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share